Svájcban jöhetnek a virtuális parlamenti ülések

Svájcban jöhetnek a virtuális parlamenti ülések

2022. március 21. 14:05, Hétfő
A lehetőséggel vészhelyzetben élhetnek majd a helyi képviselők.

A svájci szövetségi parlament nagykamarájának számító nemzeti tanács úgy döntött, hogy a krízishelyzetekben akár a világhálón is megtarthatók lesznek az ülések. A döntés hátterében az áll, hogy a koronavírus-járvány 2020 márciusi kezdetekor a törvényhozás két kamarája egyaránt megszakította az akkori ülésperiódusát és emellett a parlamenti bizottságok törvény-előkészítő tevékenységét is korlátozták.

A svájci politikusok - tanulva az esetből - nem akarták, hogy egy ilyen szituáció megismétlődjön, ezért a természeti katasztrófák, a terrortámadások vagy akár az egészségügyi vészhelyzetek idején így biztosítják a kis és a nagy kamara ülésezési lehetőségét. Az opcióval csak az abszolút kivételes esetekben él majd a parlament és azt még el kell fogadnia a kis kamarának is - minderről a Neue Zürcher Zeitung írt.

Döntés született arról is, hogy az olyan események esetében, amelyek csak egyes régiókat érintenek vagy a természeti katasztrófák bekövetkezésekor továbbra is lehetőség lesz arra, hogy az egyes parlamenti képviselők videobeszélgetés keretében kapcsolódjanak be az ülésekbe. Ezt a lehetőséget már a koronavírus-járvány idején is bevezették, így azok is részt vehettek a törvényhozói munkában, akiknek például otthon kellett lenniük karanténban. Ugyanakkor e megoldással kapcsolatban felmerültek adatvédelmi és biztonsági, titoktartási aggályok.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások