Feldarabol­tatná az IT-óriásokat Bernie Sanders

Feldarabol­tatná az IT-óriásokat Bernie Sanders

2019. december 10. 08:29, Kedd
Az amerikai szenátor a webes és a távközlési óriásokat sem kímélné.

Megjelentette a szélessávú internethálózat kiépítésére vonatkozó tervét Bernie Sanders vermonti demokrata szenátor. A politikus a programban elsősorban az Amerikai Egyesült Államok vidéki és a szegényebb régióinak telekommunikációs felvirágoztatására összpontosít. Az ötletei között szerepel a nagy online és távközlési társaságok feldaraboltatása, valamint a helyi struktúrák támogatása. A csomag stílusosan a High-Speed Internet for All címet kapta.

Bernie Sanders legfontosabb ígérete az, hogy ha megválasztják az USA elnökének, akkor az első hivatali ciklusa végéig az ország minden háztartásában lesz megfizethető, nagy sebességű internethozzáférés. A vermonti demokrata szenátor azzal érvelt, hogy a világhálót gyakorlatilag közműként kell kezelni. A politikus a program megvalósításához szükséges 150 milliárd dollárt infrastruktúra-támogatásokból, valamint a helyi közösségek és a szövetségi államok műszaki hozzájárulásából teremtené elő. A cél demokratikusan ellenőrzött, kooperatív vagy nyílt hozzáférésű szélessávú hálózatok kiépítése. Az amerikai őslakosok települései 7,5 milliárd dollárt kapnának a nagy sávszélességű internethálózatok kiépítésére. Ezenkívül biztosítanák, hogy a szociális lakótelepeken élők is hozzáférhessenek az ingyenes szélessávú ajánlatokhoz.

Sanders kifejtette, hogy az internetelérés napjaink gazdaságában létszükséglet, és ezért mindenki számára elérhetőnek kell lennie. Fel fogják venni a harcot a pénzéhes internetes, távközlési és kábeltelevíziós monopóliumokkal és véget vetnek majd azok abszurd árainak. Minden internetszolgáltató köteles lesz egy alapcsomagot kínálni, amely megfizethető áron fog biztosítani nagy sávszélességet. A monopolhelyzetben lévő piaci szereplőket feldarabolnák és a versenyellenes összefonódásokat megszüntetnék.

Sanders tavaly szeptemberben Amazon-ellenes törvényt terjesztett be, amelynek az volt a célja, hogy jelentős mértékben javítson a kereskedelmi óriáscégnél és a többi nagyobb vállalatoknál uralkodó kiszipolyozó munkakörülményeken. Márciusban pedig Elizabeth Warren lehetséges demokrata elnökjelölt vetette fel az IT-óriások feldaraboltatásának ötletét.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások