A bitcoin betiltásáról tárgyalt az EU

A bitcoin betiltásáról tárgyalt az EU

2022. április 25. 10:42, Hétfő
A szervezet egy ideje a népszerű kriptovaluta ellen kampányol és ezt nem csak nyíltan teszi.

Erik Thedeen, az Európai Értékpapír-piaci Hatóság alelnöke és a Svéd Pénzügyi Felügyelet vezetője januárban azt javasolta az illetékes pénzügyi hatóságoknak, hogy az Európai Unióban be kellene tiltani a kriptovaluták bányászatát. A szakember azzal érvelt, hogy a jelenlegi Proof-of-Work-Mining (PoW) gyakorlat megakadályozhatja a megfogalmazott európai uniós klímavédelmi célok elérését. A PoW a szükséges számítási teljesítmény miatt rendkívül energiaintenzív, ezért helyette az energiahatékonyabb Proof-of-Stake (PoS) gyakorlatot kellene engedélyezni. Márciusban kikerült a kripto-szolgáltatások biztosításával kapcsolatos európai uniós irányelvek (MiCA) végleges tervezetéből egy rész, amely a bitcoin európai betiltását vonta volna maga után.

Most viszont a Netzpolitik.org nyilvánosságra hozott olyan dokumentált beszélgetéseket, amelyek azt bizonyítják, hogy az Európai Unió a bitcoin betiltásán dolgozott. Az anyagokban a szervezet munkatársai egy lehetséges bitcoin- és kriptovaluta-kereskedelmi tilalom megvalósításáról beszéltek. A fő indok a népszerű virtuális fizetőeszközzel szemben az annál alkalmazott PoW gyakorlat volt, amelyhez nagy teljesítményű számítógépekre van szükség. A svéd és az európai uniós hivatalnokok tavaly novemberi virtuális megbeszélésén felmerült, hogy a digitális pénznél a PoS gyakorlatra kellene átállni.

Az egyeztetésen általános volt az az álláspont, hogy minden más kriptovaluta-közösséget védeni kell, de a bitcoin-termelőket és -tulajdonosokat nem. Az egyik résztvevő kiemelte, hogy a virtuális fizetőeszköz tulajdonosai tökéletesen tisztában vannak a nagy árfolyam-ingadozásokkal és ezért sincs szükség további védelmi intézkedésekre. Egy másik személy pedig direkt rá is kérdezett arra, hogy az Európai Uniónak be kell-e tiltania a PoW gyakorlat alapján dolgozó digitális pénzeket és azok kereskedelmét. A választ a dokumentumban kifeketítéssel elrejtették, amit azzal indokoltak, hogy az Európai Bizottság védeni szeretné a "folyamatban lévő döntési eljárást".

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások