Másfél milliárd eurót költ az elektronikus közigazgatásra Csehország

Másfél milliárd eurót költ az elektronikus közigazgatásra Csehország

2022. május 17. 10:38, Kedd
A kelet-európai állam számos feladatot akar megoldani.

A EUARCTIV értesülései alapján Csehország páneurópai digitális személyazonosságot és elektronikus aláírást alkotna meg, erősítené az európai uniós kiberbiztonságot és nagy hangsúlyt helyezne az IT-szakértők képzésére. Az Európai Uniótól kapott támogatásokat pedig arra használná felé, hogy csökkentse a szélessávú internethozzáférések kiépítési költségeit és megoldja a digitális ágazat munkaerőhiányát.

Ivan Bartos, digitalizálásért és regionális fejlesztésekért felelős cseh miniszterelnök-helyettes a Digitális Csehország nevű konferencián jelentette be, hogy a helyreállítási alapból kialakított összesen 7,2 milliárd eurós nemzeti konjunktúraprogramból 1,6 milliárd eurót fordítanak az elektronikus kormányzat és kereskedelem fejlesztésére, valamint a digitális fejlesztések támogatására. Mindez összhangban áll az Európai Bizottság iránymutatásával, amelynek értelmében az európai uniós tagállamoknak a konjunktúra-programjaik 20 százalékát kell a digitális szektor fejlesztésére fordítaniuk. A projekt alapját a Digitális Csehország nevű stratégia jelenti, amelyen az állam már néhány éve dolgozik. Csehország egyébként még további 600 millió euróhoz juthat erre a céljra.

Bartos hozzátette, hogy a koronavírus-járvány és az ukrán-orosz háború megmutatta, hogy mennyire fontos, hogy egy adott állam és annak szolgáltatásai digitalizálva legyenek, mert az állampolgároknak és a vállalatoknak kommunikálniuk kell a minisztériumokkal és más hivatalokkal. Dita Charanzová, az Európai Parlament alelnöke rámutatott, hogy Csehország jelenleg az európai digitális gazdasági index 18. helyén szerepel, vezető az elektronikus kereskedelemben, de magasak a szélessávú internetelérések kiépítési költségei és szakemberhiánnyal küzd a digitális területeken.

Karel Havlicek volt cseh ipari és kereskedelmi miniszter kiemelte, hogy az előrelépéshez nem támogatási programokat kell használni, hanem olyan innovatív környezetet kell teremteni, amelyben az intézeteket digitalizálják és új technológiákat fejlesztenek ki.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások