Segítséget nyújtó termékekbe integrálja a mesterséges intelligenciát a Google

Segítséget nyújtó termékekbe integrálja a mesterséges intelligenciát a Google

2022. június 1. 15:09, Szerda
A webes konszern vezetője kifejtette a gondolatait napjaink néhány népszerű technológiájáról.

Sundar Pichai sajtóbeszélgetésre hívta meg néhány kiválasztott újság szerkesztőjét. A menedzser a mesterséges intelligenciával (AI) kapcsolatos elképzeléseikről beszélt. Öt évvel ezelőtt a Google főnöke valódi forradalmat ígért, hogy az AI drámai módon meg fogja változtatni a cég termékeit és folyamatait, és a mobiltelefon elsődlegessége helyett az AI lesz a legfontosabb. Ez részben sikerült is: az minden Google-ajánlatban megtalálható, javítja a keresőt, a YouTube videóplatformot, az okostelefonokat és laptopokat. A társaság még saját speciális processzorokat is kifejlesztett a szükséges számítások felgyorsítására, a tanulási algoritmusok segítésére.

Pichai elmondta, hogy a jövőben is olyan mélyreható technológiákra összpontosítanak, amelyeket hasznos termékekké és funkciókká alakíthatnak át. Elsősorban a soha nem látott méretű neurális hálózatokra gondolnak, amelyek kérdéseket megválaszoló és általános szöveg- és képkezelő képességei számos szakembert ámulatba ejtenek. Komoly előrelépést sikerült elérni például a beszédfeldolgozási modellekben és ez még csak az út kezdete.

A menedzser hozzátette, hogy a kifejlesztett modelleknél a növekvő mértékű skálázódás miatt új képességek jelennek meg. Nando de Freitas, a DeepMind vezető kutatója például úgy vélte, hogy a további fejlődés szempontjából döntő lesz, hogy az új modelleket lehet-e robosztusabbá tenni, feldolgozhatnak-e több adatot és még nagyobb számítási teljesítmény kell-e hozzájuk. Más szakértők, például Yann LeCun, a Meta vezető mesterséges intelligencia kutatója szerint ez önmagában nem lesz elegendő.

Sundar Pichai rámutatott, hogy a nagyobb méret, a több edzés, a hosszabb felkészítési idő és a jobb algoritmikus technikák még jobbá teszik ezeket a modelleket, de az kérdéses, hogy a meglévő dolgok kibővítése elegendő-e vagy szükség van újszerű áttörésekre. A mesterséges intelligencia fejlődése abban is megfigyelhető, hogy a fordítószolgáltatás 24 új nyelven érhető el, emellett a technológia új termékek és szolgáltatások megjelentetését is lehetővé teszi - akár a virtuális vagy a kiterjesztett valóság területén. Az utóbbi területeket a Google első embere nagyon vonzónak nevezte.

A menedzser kiemelte, hogy az erőfeszítéseik arra irányulnak, hogy a valódi világot kibővítsék, ha az embereknek erre van szükségük. Nem akarják kiszakítani a felhasználókat a valódi világból és azt szeretnék, ha a technológia szerepe ezekben a pillanatokban csak minimális lenne. A metaverzum fogalom nagyon tág, ezért nehéz a meghatározására specifikus választ adni. Abban mindenesetre Pichai biztos, hogy a virtuális, a kiterjesztett és a kevert valóság hihetetlen alkalmazásokhoz fog vezetni és mindenképpen értékes lesz.

A Google első embere végül kitért a kvantumszámítógépekre is, amelyeknél még némi fejlesztési időre szükség van. A kvantum-számítástechnika egyike a legnehezebb feladataiknak, amelyeken jelenleg dolgoznak. Ennek ellenére előrelépést könyvelhetnek el és öt éven belülre várják a jelentős ugrást. Azonban pont ezen a területen nagyon nehéz előrejelezni bármit is.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások