Biztonsági szempontból káros az Apple App Store megnyitása

Biztonsági szempontból káros az Apple App Store megnyitása

2022. június 1. 22:42, Szerda
Az intézkedés miatt kártevők kerülhetnek a szoftverboltba.

Mikko Hyppönen, a WithSecure finn biztonsági cég vezetője és szakértője kijelentette, hogy az Európai Uniónak nem kellene mindenáron az Apple-t az App Store megnyitására kényszerítenie. Egy ilyen döntés azt eredményezheti, hogy jelentős mértékben megnőne a programboltba bejutó vírusok és más kártevők száma. A szakember szerint az Apple és a Google szigorú alkalmazásbolt-korlátozásai voltak az elmúlt 15 év legnagyobb biztonsági fejlesztései.

Az európai uniós digitális piaci törvény (DMA) elfogadása a Sideloading nevű gyakorlatot is támogatná, amelynek lényege, hogy a felhasználók az Apple és a Google szoftverboltjain kívül más forrásokból is beszerezhetnének programokat és egyszerűbb lenne a készülékekre előre feltelepített alkalmazások eltávolítása. Tim Cook, az Apple vezetője áprilisban óva intett intett mindenkit attól, hogy az iPhone készülékeken futó szoftverrendszerek megnyitását kikényszerítse.

Hyppönen ugyanakkor kifejtette, hogy meg tudja érteni az európai uniós döntéshozók indokait, amely az Apple monopóliumának a megtörésére irányul és ő sem szívleli a monopóliumokat. De a kártevőket sem szereti és ebben a kérdésben a két rossz közül kell választani.

A szakértő emellett arról is beszélt a TheSphere22 nevű konferencián, hogy a hálózatba kötött háztartási termékek gyártóinak felelősséget kellene vállalniuk, ha a megoldásaik a rossz kiberbiztonságuk miatt lehetővé teszik hackertámadások végrehajtását. Előfordulhat, hogy egy rossz program a hálózatba kötött mosógép WLAN-jelszavát bárki számára kiadja és ezáltal minden laptop a családban zsarolóvírus által lekódolásra kerül. Ezzel párhuzamosan a vállalatoknak és a fogyasztóknak is sokkal tudatosabban kellene dönteniük abban a kérdésben, hogy egy eszközt egyáltalán hálózatba kell-e kötni. Hyppönen példaként említette, hogy az 1970-es években az azbesztről is mindenki azt hitte, hogy milyen nagyszerű anyag, azután kiderült, hogy mégsem ez a helyzet.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások