Európai lítiumtermelő cégbe fektet be a Stellantis

Európai lítiumtermelő cégbe fektet be a Stellantis

2022. június 28. 23:45, Kedd
A Peugeot - Fiat egyesülés termálvízből biztosítja a lítiumigénye jelentős részét.

Tavaly januárban jött létre a francia Peugeot S.A. (PSA) és az olasz-amerikai Fiat Chrysler Automobiles (FCA) összeolvadásával a Stellantis, amely jelenleg a világ negyedik legnagyobb autógyártója, 400 000 embert foglalkoztat és összesen 14 márka (Alfa Romeo, Chrysler, Citroën, Dodge, Fiat, Jeep, Lancia, Maserati, Opel, Peugeot, Ram, Vauxhall stb.) tartozik hozzá. A Stellantis most közölte, hogy 50 millió eurót fektet be a Vulcan Energie Ressourcen GmbH nevű karslruhei székhelyű társaságba és ezzel a második legnagyobb részvényessé válik. A finanszírozás célja, hogy az Oberrheingrabenben tervezett termelésbővítés előrehaladjon. Horst Kreuter vezérigazgató elmondta, hogy a beruházás "a világ egyik legnagyobb autógyártójának fontos nyilatkozata az akkumulátor-alapanyagok fenntartható és stratégiai beszerzése irányába történő átalakulásról".

A Vulcan Energie Ressourcen GmbH geotermikus energiát termel Oberrheingrabenben és azt tervezi, hogy lítium-hidroxidot állít elő fosszilis tüzelőanyagok nélkül, klímasemleges módon. A lítiumot kémiai eljárásokkal oldják ki a termálvízből. A fém a lítiumion akkumulátorok kulcsfontosságú elemeként keresett. Nagyobb lelőhelyek vannak Dél-Amerikában és Ausztráliában is, ahol a lítiumot többek között bányászati módszerekkel nyerik ki. A kitermelés Németországban még csak most kezdődik.

A Vulcan Energie Ressourcen GmbH-t 2020-ban alapították és az ausztrál Vulcan Group németországi leányvállalata. 2021-ben egy kísérleti üzemet helyeztek üzembe a Rajna-vidék-Pfalz tartománybeli Landauban. Carlos Tavares, a Stellantis vezérigazgatója kiemelte, hogy e stratégiai befektetés egy vezető lítiumgyártó cégbe segít nekik abban, hogy rugalmas, fenntartható értékláncot hozzanak létre az európai akkumulátorgyártásukhoz az elektromos járművek számára. A két fél egyébként öt esztendővel, 2035-ig meghosszabbította a tavaly aláírt átvételi megállapodását és ennek értelmében a Vulcan Energie Ressourcen GmbH tíz év alatt 81 000-99 000 tonna lítium-hidroxidot kíván szállítani a Stellantisnak.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások