Követhetők lesznek a kriptovaluta-tranzakciók

Követhetők lesznek a kriptovaluta-tranzakciók

2022. július 11. 12:56, Hétfő
Az EU arra kényszeríti a kriptoplatformokat, hogy tegyék nyomon követhetővé tegyék az átutalásokat.

Az európai uniós intézmények megállapodtak a virtuális fizetőeszközökkel kapcsolatos tranzakciókra vonatkozó szigorúbb szabályokról. A törvényjavaslat célja a pénzmosás elleni küzdelem.

Az Európai Unió szigorúbban lép fel a kriptovalutákkal, például a bitcoinnal történő pénzmosás ellen és nyomon követhetővé tenné a digitális pénzutalásokat. Ez azt jelenti, hogy a kriptovaluta-platformoknak a jövőben a tranzakciók feldolgozásakor meg kell határozniuk a feladóra és a címzettre vonatkozó információkat, s nem számít, hogy mekkora az átutalt összeg. Pénzmosás vagy terrorizmus miatt indított nyomozás esetén a szolgáltatóknak továbbítaniuk kell az információkat az illetékes hatóságoknak.

Az Európai Unió kriptovaluta-pénzmosás elleni intézkedései arra a pontra összpontosítanak, ahol a bitcoint, az ethert és egyéb virtuális fizetőeszközöket hagyományos pénzre, például euróra vagy amerikai dollárra cserélik. A platformfüggetlen kriptopénzváltók vagy pénztárcák tulajdonosai közötti közvetlen átutalások kizárásra kerülnek. Külön szabályozás vonatkozik arra is, amikor a kriptoplatformok ilyen független pénztárcákkal dolgozzák fel a tranzakciókat: itt a tájékoztatási kötelezettség az 1000 eurót elérő vagy meghaladó összegekre vonatkozik.

Martin Schirdewan európai parlamenti képviselő üdvözölte a megállapodást és közölte, hogy a hagyományos banki átutalásokhoz hasonlóan világosan láthatóvá kell tenni, hogy valójában ki a kriptoeszközök feladója és címzettje. A politikus kifogásolta azonban, hogy a független tárcák átláthatósági követelményei kevésbé szigorúak.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások