Hangfelismeréses internet az autókban

Hangfelismeréses internet az autókban

2001. március 18. 15:29, Vasárnap
[CNet] A tavaly októberben a kézsiszámítógépeiről híres Palm és az autós alkatrészek gyártásával foglalkozó Delphi óriáscégek által létrehozott Mobile Aria cég bejelentette, hogy terveik szerint már idén az év közepétől be fogják indítani új, autókba szerelhető hangfelismeréses módon is működtethető internetes berendezésekkel kapcsolatos szolgáltatásaikat.


A Mountain View-i (Kalifornia) székhelyű amerikai cég élére egyébként most szerdán nevezték ki Michael Orrt, a cég első, hosszabb időre megválasztott elnök vezérigazgatóját. A cég vezetői és szakértői jelenleg még azon tanakodnak, hogy mely szolgáltatásokat lenne érdemes bevezetni, de az amerikai autósok valószínűleg hamarosan élvezhetik majd a gépjárművekből elérhető elektronikus levelezés, a GPS műholdas navigációs rendszer, valamint a különböző hírszolgáltatások minden előnyét.

A cég új szolgáltatásaival olyan vevőréteget kíván megcélozni magának, melynek képviselői már rendelkeznek különböző mobil elektronikus berendezésekkel, ám azokat eddig vezetés közben nem igazán tudták használni. Természetesen a Mobile Aria emellett új készülékek forgalmazásával is foglalkozni fog, így mindenki megtalálhatja majd a számára legkedvezőbb készülékeket és szolgáltatásokat is.

A kezdetekben a Mobile Aria legfontosabb terméke a Delphi cég által kifejlesztett, műszerfalra rögzíthető MPC (Mobile Productivity Center) lesz, mely arra hivatott, hogy a különböző típusú mobiltelefonokat a feladatra legmegfelelőbb módon olyan kéziszámítógépekre csatlakoztassa, mint amilyen például a Palm V. A 499 dollárba kerülő MPC segítségével a kéziszámítógép képes lesz hangfelismerésre is, így vezetés közben a kormány elengedése nélkül lehet majd utasítani a készüléket különböző feladatokra. Piaci felmérések szerint az Egyesült Államokban óriási az érdeklődés az ilyen új eszközök iránt, így amennyiben a Mobile Arianak sikerül betartania az ígéreteit, akkor az MPC és hozzá kapcsolódó internetes szolgáltatások nagy sikerre számíthatnak.

Alex Brown piaci elemző előrejelzései szerint, ha minden jól megy, akkor a Mobile Arianak az MPC már az idei év folyamán akár 100 millió dolláros bevételt is hozhat. Persze a cégnek hamarosan a konkurens cégekkel is fel kell majd vennie a harcot, hiszen nemrégiben például a Sun Microsystems írt alá a General Motors-szal egy olyan szerződést, melynek értelmében a két cég közösen fog kifejleszteni autókba szerelhető különböző elektronikus berendezéseket.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások