Huawei - a túlélés a fő cél

Huawei - a túlélés a fő cél

2022. augusztus 24. 22:40, Szerda
A távközlési óriás globális recessziót vár, az eladások növelése helyett a nyereség kerül a középpontba. A kínai cég számára az elmúlt esztendőkben elszenvedett veszteségek után a leglényegesebb kérdés az, hogy megmaradjon.

Ren Zhengfei, a Huawei 77 éves alapítója és vezérigazgatója túlélési kurzusra szólította fel az alkalmazottait egy belső körlevélben. "Beszélnünk kell a realitásokról. Előbb túl kell élnünk, és akkor lesz jövőnk, ha túléljük" - írta a menedzser a dokumentumban. A Huawei nem erősítette meg és nem is cáfolta a South China Morning Postnak a belső feljegyzésről szóló híreket.

Ren Zhengfei a körlevélben az ukrajnai háborút, az amerikai kormány Huawei elleni szankcióit és a koronajárvány utóhatásait nevezi meg a recesszió okaként, amelyből szerinte a világgazdaság a következő három-öt évben nem fog kilábalni. "A következő tíz év valószínűleg nagyon fájdalmas időszak lesz a történelemben, mivel a világgazdaság tovább hanyatlik" - írta a Huawei alapítója és vezérigazgatója. A 2021-es pénzügyi évben a Huawei bevétele több mint 28 százalékkal 636 milliárd jüanra csökkent, a nyereség azonban 113 milliárd jüanra emelkedett.

A levélben Ren Zhengfei a lehetséges következményeket is megemlítette. Az anyag szerint a kutatási és fejlesztési költségvetést csökkenteni fogják, különösen az elektromobilitás területén. A Huawei a kevésbé jövedelmező piacokról is kivonulhat és lehetségesek leépítések. Tavaly a társaság alkalmazottainak a száma 2000 fővel csökkent - 2008 óta először. A Huawei stratégiáját "úgy kell kiigazítani, hogy a bevétel helyett a pénzforgalomra és a valós nyereségre összpontosítson" - áll a levélben.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások