A T-Mobile hálózatát egészíti ki a Starlink

A T-Mobile hálózatát egészíti ki a Starlink

2022. augusztus 29. 08:57, Hétfő
Eddig teljesen elhanyagolt régiókat fednének le, egyelőre alapvető szolgáltatással.

Elon Musk saját műholdas hálózata kapcsán nemrég arról írtunk, hogy azt már repülőgépeken tesztelték, ezt követően azonban az európai rivális egyes részleteiről is beszámolhattunk. Most ismét a milliárdos üzletember platformja került a hírekbe, mégpedig egy érdekes összefogás révén.

A napokban Musk egy újabb rövid Twitter-bejegyzést osztott meg, amelyben már a jövő évben elinduló friss szolgáltatásra hívta fel a figyelmet. Ezt az amerikai T-Mobile által közzétett hivatalos közlemény egészítette ki, amelyből már megtudhattuk, hogy a két fél összefogása révén ez utóbbi szolgáltató ottani hálózata egészül majd ki a műholdakkal, amelyek a tervek szerint az eddig teljesen elhanyagolt, semmilyen elérést nem biztosító területeket fednék le. Az első körben alapvető szolgáltatást nyújtanának azon felhasználóknak, akik ezen régiókban nem tudják elérni a meglévő hálózatot.

A partnerek számára komoly problémát jelent a nagy távolság, bár Elon szerint ma már a legtöbb okostelefon el tudja érni a magasban, 27 ezer km/h-s sebességgel száguldó műholdakat. A másik oldalon azonban új antennákat kell felszerelni, vagyis a jövőben útnak induló példányokon már ezen komponensek kapnának helyet, egyenként 25 négyzetmétert foglalva le, mivel erre van szükség a telefonokról érkező, rendkívül gyenge jelek elfogásához. Ezzel a megoldással meglehetősen nagy, durván 1,3 millió négyzetkilométeres cellákat hoznának létre, amelyek alacsony, mindössze 2-4 MB/s-os adatátvitelt tennének elérhetővé, ez pedig 1-2 ezer telefonhívásra, illetve néhány millió szöveges üzenetre lenne elég – viszont ez még mindig sokkal jobb, mint a jelenlegi halott zóna, amely semmilyen elérést nem biztosít.

Az első körben az Egyesült Államok területét fednék le, beleértve a Hawaii-szigeteket, Alaszkát és Puerto Rico-t. Az első ilyen műholdak az év vége előtt állnak majd szolgálatba.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások