Repülőgépeken tesztelik a Starlinket

Repülőgépeken tesztelik a Starlinket

2022. április 20. 22:31, Szerda
A műholdas internetszolgáltatást mozgó objektumokra is kiterjesztik.

Ed Bastian, a Delta Airlines amerikai légitársaság vezetője a The Wall Street Journalnak azt nyilatkozta, hogy a SpaceX cég szakembereivel közösen először tesztelték egyes repülőgépeiken a Starlink nevű műholdas internetajánlatot. A távlati célkitűzés az, hogy az utasok profitáljanak a fedélzeti gyors internetelérésből. A menedzser hozzátette, hogy a teszteket további egyeztetések fogják követni a közeljövőben.

A SpaceX már tavaly júniusban azt közölte, hogy több légitársasággal folytat tárgyalásokat arról, hogy azok repülőgépein gyors internethozzáférést kínáljon. Emellett a vállalat 2021 márciusában benyújtott egy engedélykérelmet az Amerikai Egyesült Államok Szövetségi Kommunikációs Bizottságához (FCC) azzal kapcsolatban, hogy akár teherautókat, hajókat és repülőgépeket is csatlakoztathasson a Starlink rendszeréhez.

A The Wall Street Journal most arról számolt be, hogy a testület megadta a kapcsolódó engedélyt arra, hogy a cég a repülőgépek fedélzetén tesztelje a szolgáltatást. Ugyanakkor további engedélyekre van szükség az Amerikai Egyesült Államok Szövetségi Légügyi Hivatalától (FAA) azért, ha a társaság az ajánlatot később értékesíteni akarja az ügyfeleinek. Elon Musk tavaly júniusban a Twitteren azt osztotta meg, hogy a fejlesztések egyelőre egy Gulfstream Jet fedélzetén zajlanak. Miután mindegyik repülőgéptípushoz külön engedélyek kellenek, így először a Boeing 737 és az Airbus A320 típusokra összpontosítanak majd, mert azok a legelterjedtebbek, azok szállítják a legtöbb embert.

A Starlink olyan szolgáltatást akar kínálni, amely az internetezéssel párhuzamosan egy video-streamet is lehetővé tesz. Ez több száz utas esetén jelentős mértékben meghaladja a jelenlegi rendszerek kapacitásait. A stream-szolgáltatók egy nagy felbontású átvitelhez legalább 3-5 Mbps-os adatátviteli rátát ajánlanak.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások