Kétszeri halasztás után jöhet az SLS fellövése

Kétszeri halasztás után jöhet az SLS fellövése

2022. szeptember 12. 17:57, Hétfő
Elmaradt a várva-várt rajt, most a szivárgásokat kell kijavítani az újabb próba előtt.

Még hónapokkal ezelőtt számoltunk be arról, hogy a NASA új rakétája, az SLS, várhatóan augusztus végére készül el, tehát akkor jönne el az első fellövés, amely megnyitja az utat a Holdra való visszatérés felé. Erre nem következett sor, a szakembereknek több problémát is orvosolniuk kell, mielőtt újra megpróbálkoznak.

Az amerikai űrügynökség hivatalos Artemis-blogjában folyamatosan közzéteszik a frissítéseket, ezekből tájékozódhatunk a kétszeri halasztás okairól, valamint a további fejleményekről. Az eredetileg augusztus 29-re tervezett fellövést végül lefújták, de ugyanerre került sor a szeptember 3-án végrehajtott újabb kísérlet során. Kiderült ugyanis, hogy a feltöltésre használt, 20 cm széles kábel, valamint annak a hajtóművek hűtésében segítő kisebb, 10 cm-es társa egyaránt szivárgott, így most ezek javításával vannak elfoglalva. Nagy szerencse viszont, hogy mindezt a kilövőállásban el tudják végezni, hiszen így nincs szükség a rakéta visszacipelésére, ami 12 órát vesz igénybe a mindössze 6,4 km-es úton.

Könnyen előfordulhat azonban, hogy végül mégis erre szánják el magukat, a fenti kábelek mellett ugyanis az önmegsemmisítő rendszerrel is gondok akadtak. Ezt értelemszerűen csak akkor vetnék be, ha a rakéta letérne az eredetileg tervezett pályáról és a szárazföld felé venné útját. Jelen pillanatban az okoz fejtörést, hogy a rendszerben felhasznált akkumulátorok 25 napos időtartamra kapták meg engedélyüket, ami most vasárnap járt le, tehát ezek cseréjére is szükség lehet. A mérnökök bíznak abban, hogy ezek működőképesek maradnak az újabb időpontokon túl, viszont a végső döntés nem rajtuk múlik majd. Egyelőre a folyékony hidrogén és oxigén feltöltését gyakorolják majd a javításokat követően, visszaigazolva azok sikerességét.

A tervek szerint szeptember 23-án, esetleg 27-én jöhet fel az újabb próba, a Hold ugyanis ezen napokon tartózkodik majd a számunkra ideális pozícióban.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások