A Motorola megalkotta a "jövő műszerfalát"

A Motorola megalkotta a "jövő műszerfalát"

2001. március 23. 17:25, Péntek
A Motorola által kifejlesztett vezeték nélküli kommunikációs és multimédiás lehetőségekkel ellátott műszerfal a sofőrök életét egyszerűbbé, színesebbé és produktívabbá teheti.

A Motorola által a "jövő műszerfalának" nevezett újdonság iRadio telematikai rendszer segítségével szórakoztató műsorokat, navigációs információkat és kommunikációs lehetőségeket biztosít a gépjárműben.
A vállalat jelenleg a szükséges engedélyek beszerzésével foglalkozik, hogy az autógyártók mielőbb megkezdhessék a beszerelést. Szakmai konzultációk folynak továbbá a szolgáltatókkal és jónéhány autó-audióval foglalkozó céggel is. A rendszer kereskedelmi forgalomba 18-24 hónap múlva fog kerülni.

A felhasználók műszerfalukat testre szabhatják, a beállításokat saját webhelyükön tárolhatják el. Az autó a hálózatról tölti le a konfigurációt, így akár minden családtagnak külön profil deklarálható, és ezek különböző iRadio-val felszerelt autóból is bármikor elérhetők. A Java alapú rendszer többféle vezeték nélküli hálózaton is működik, például analóg és digitális mobiltelefon-vonalon, kétirányú böngészősávon. Beépített alapfunkció a beszédfelismerés és a szöveg-beszéd konverzió, ennek köszönhetően a vezető a billentyűzeten kívül szóbeli parancsokkal is vezérelheti a berendezést.

A speciális funkciók közt megtalálhatjuk az egyéb vezeték nélküli eszközök szinkronizálását is, így Bluetooth technológiával vagy infravörös csatolóval mobiltelefon, PDA (personal digital assistant) és böngésző készülékek is csatlakoztathatók. Az iRadio segítségével valós időben tervezhetünk, optimalizálhatunk útvonalakat, közlekedési, általános és tőzsdei híreket olvashatunk, útba eső nevezetességekről kaphatunk tájékoztatást, telefonálhatunk. Lehetőség van segélyhívásra is, valamint hangüzenetet és emailt is küldhetünk.

A rendszer képes az aktuális felhasználó weblapjáról letölteni a beállított zenei ízlést, és ennek megfelelő rádióállomást keresni. Jeff Lee, az iRadio telematikai csoport vezetője szerint az otthonról munkába való utazás ezentúl inkább játéknak és kikapcsolódásnak tekinthető, mintsem fárasztó időpocsékolásnak.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások