Bemutatkozott a GeForce RTX 4000

Bemutatkozott a GeForce RTX 4000

2022. szeptember 21. 10:17, Szerda
A teljesítmény nagyot ugrik, viszont ehhez jóval magasabb fogyasztás társul majd.

A grafikus kártyák területén belül legutóbb arról számoltunk be, hogy jól látható módon, fokozatosan esnek az árak, eközben azonban gyakorlatilag minden szem az nVidiára és az AMD-re vetült, hiszen mindkét cég készült új sorozatának hivatalos bemutatójára. Előbbi most le is rántotta leplet friss megoldásairól, lássuk, mit kapunk az év vége előtt!

A hivatalos blogban közzétett részletes bejegyzésben, valamint az alább beágyazott videóban azt látjuk, hogy az első körben a két legizmosabb példány jellemzőit ismertették, vagyis az Ada Lovelace névre keresztelt architektúra legerősebb típusait vehetjük most szemügyre. A cég állítása szerint a GeForce RTX 4090 kétszer, egyes esetekben azonban akár négyszer is gyorsabb lesz a közvetlen elődhöz képest, ami a 24 GB GDDR6-memóriának, valamint a 16384 CUDA-magnak köszönhető. Eközben a hatékonyság is javult, viszont ezt a hatalmas teljesítményt jóval magasabb fogyasztás egészíti ki, az új kártyák ugyanis 450 wattnál tetőznek.


Közvetlenül a a fenti, legerősebb példány alatt helyezkedik el a GeForce RTX 4080, amely két változatban jelenik meg, a memória mérete ugyanis 16 vagy 12 GB lesz. Ez a két változat az RTX 3080 hasonló párosát váltja fel, amelyek eredetileg 12 és 10 GB memóriával jelentek meg a piacon. A teljesítmény itt is kétszer vagy négyszer lesz gyorsabb, attól függően, hogy pontosan mely feladatot vesszük alapul, a shaderek száma azonban 9728, illetve 7680 lesz. A DLSS 3 révén tovább gyorsíthatók lesznek a CPU-limitált játékok, a minőség is tovább javul, a ray-tracing pedig eközben jóval hatékonyabbá válik.

A hivatalos ár sorrendben 1600, 1200 és 900 dollár lesz, a megjelenés a 4090 esetében október 12-én várható, a két szerényebb példány azonban csak novemberben fut majd be. Az AMD eközben szintén készül saját bejelentésére, amely a most közzétett rövid bejegyzés alapján november 3-án jön majd el.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások