Jön a szaúdi elektromos autó

Jön a szaúdi elektromos autó

2022. november 13. 22:19, Vasárnap
A Foxconn közreműködésével és licencelt technológiával fognának hozzá az alapokhoz.

Az elektromos autók kategóriáján belül legutóbb arról írtunk, hogy az észak-amerikai vásárlók gyakorlatilag elkapkodják az e-Hummert, ezzel megalapozva a gyártó GMC újabb sikeres lépését. Most a szaúdi illetékesek jelezték, hogy ők is belépnének a területre, mégpedig egy saját márkával.

A királyság befektetési alapja, annak első embere, valamint az ország koronahercege közölte a napokban, hogy megtették a szükséges lépéseket egy saját autómárka megalapozása érdekében. A hivatalos bejelentésben arról olvashatunk, hogy az ottani Public Investment Fund (PIF), valamint a Hon Hai Precision Industry (vagyis a Foxconn) fog most össze a Ceer névre keresztelt cég létrehozása és útnak indítása céljával, amely jelentős mértékben növeli majd az ország GDP-jét és hozzájárul a Vision 2030 névre keresztelt nemzeti projekt sikeres végrehajtásához. Az ország eddig a Lucid 60 százalékának birtoklása révén volt jelen a területen, most viszont saját szereplővel lépnének be a piacra.

A Ceer a Szaúd-Arábiában tervezett és megépített autókat kínálna az országon belül, valamint a MENA-régióban, amely a Közel-Keletet és Észak-Afrikát foglalja magába. Az elképzelés alapján az infotainment-rendszer és maga az elektromos architektúra a Foxconn részéről érkezne, míg egyes fontos komponensek (a külső és a belső tekintetében egyaránt) a BMW-től futnának be, licencelt technológia formájában. A Ceer létrehozása és elindulása 150 millió dolláros közvetlen külföldi befektetést hoz magával, ez akár 30 ezer munkahely létrehozásához járulhat hozzá, és a 2034-ig terjedő időszakban 8 milliárd dollárral növelheti a GDP-t.

Az első példányokat 2025-ben szállítanák le, meglátjuk, ez mennyiben valósul meg.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások