Elkapkodják az elektromos Hummert

Elkapkodják az elektromos Hummert

2022. november 1. 23:03, Kedd
A cég szerint két évre előre eladták a készülőben lévő példányokat, a felfutás azonban nehézkes.

A General Motors háza táján még tavaly írtunk arról, hogy bemutatkozott a jól ismert Hummer elektromos változata, amely azóta meglehetősen nagy érdeklődést váltott ki az ottani vásárlókból. A cég eddig nagyon kevés példányt szállított le, a gyártást azonban most felfuttatják, hogy kielégítsék az óriási keresletet – igaz, ez további akadályokba ütközik.

Külsős források számoltak be a napokban arról, hogy bár a GMC eddig (tavaly decembertől szeptemberig) összesen 783 darabot szállított le, a gyártás üteme szeptemberben azonban már elérte a 750 darabot, így szépen gyorsul a sebesség. Eközben Duncan Aldred, a Buick és a GMC alelnöke, azt árulta el, hogy az előrendelések már a következő két évre lefoglalták a gyártást, vagyis az új példányok beszerzése igencsak nehéz lesz azok számára, akik nem kapcsoltak időben. A számok egyelőre nem teljesen tiszta képet tárnak elénk, hiszen a gyártó 90 ezer érdeklődés után zárta le az előzetes regisztráció lehetőségét, a jelenlegi ütemmel pedig évente alig 9 ezer darabot tudnának csak legyártani, vagyis a kapacitás további növelésére lesz szükség, mégpedig nagyon gyorsan.

Az eddig elkészült 2570 GM Hummer EV (pickup és SUV) mennyisége nyilván eltörpül a fenti szám mellett, nem beszélve arról, hogy a cég februári kijelentése alapján jövőre már összesen 400 ezer elektromos járművet szállítanának le az észak-amerikai piacon. Ez nem lesz könnyű, a napokban azt is megtudtuk, hogy a munkaerővel és az akkumulátorokkal kapcsolatos problémák miatt ezt a mérföldkövet legkorábban csak 2024 első felében érik majd el, amiben nyilván nem segít, hogy a michigani GM Factory Zero most több hétre leáll majd, hogy felkészüljön a Chevrolet Silverado EV sorozatgyártására.

A gyártó amúgy az utolsó időszakra vonatkozóan csaknem 42 milliárdos bevételt jelentett, amiben a Chevrolet Bolt EV és a Bolt EUV kiemelkedő eladásai játszottak nagy szerepet – ezen két változat példányszáma az idei 40 ezerről jövőre 70 ezerre ugrik, a Hummernek tehát van mit behoznia.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások