170 műholdból áll majd az európai űrinternet

170 műholdból áll majd az európai űrinternet

2022. november 11. 11:55, Péntek
Szélessávú internet mindenkinek, még Afrikának is, alternatívát kínálva az amerikai és kínai riválisoknak.

A Reuters arról számolt be, hogy az európai uniós tagállamok és az Európai Parlament törvényhozói valószínűleg a jövő héten megállapodnak a 6 milliárd eurós műholdas internetrendszerről. Az Európai Bizottság februárban jelentette be a műholdas internetrendszer kiépítésére és üzemeltetésére irányuló kezdeményezést, amely része Thierry Bretonnak, az Európai Unió belső piacokért és szolgáltatásokért felelős biztosának stratégiai autonómiát célzó kampányának.

Az új hálózatra az orosz és kínai katonai űrprogramok felerősödése és a műholdfelbocsátások számának ugrásszerű növekedése miatt is szükség van. A műholdas internetrendszer segíthet felgyorsítani a szélessávú internet kiépítését Európában, miközben Afrikára is kiterjedne, lehetővé téve az Európai Unió számára, hogy az ottani országoknak alternatívát kínáljon a kínai versenytársakkal szemben. Az űrbe telepített hálózat nagyobb kiesések vagy katasztrófák esetén támogathatná a földi infrastruktúrákat, és a hagyományos szolgáltatók által nem lefedett helyeken is megbízható kapcsolatot biztosítana.

Az európai uniós tagországok tisztviselői és a törvényhozók november 17-én találkoznak, hogy a projekt végső részleteit kidolgozzák. A felek között arról ugyanakkor továbbra is nézeteltérés van, hogy honnan lesz pénz a program finanszírozására. Az már biztos, hogy az Európai Bizottság 2,4 milliárd eurót különböző uniós projektekből akar átcsoportosítani, illetve más uniós programokból származó, el nem költött pénzeket is felhasználna, míg a fennmaradó 3,6 milliárd eurót a magánszektornak kell előteremtenie.

A javasolt műholdas internetrendszer 2025 és 2027 között 170 alacsony pályára állított műhold építését és indítását eredményezheti. A területen tevékenykedő cégek között van az Elon Musk-féle SpaceX, az Amazon Kuiper Systems, a brit OneWeb és a francia Eutelsat Communications. Az utóbbi a bevételeket tekintve a világ harmadik legnagyobb műholdüzemeltetője, amely a brit OneWeb, az Arianespace és a Thales Alenia Space cégekkel egyesül.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások