Csöveket ellenőriz egy kicsi robot

Csöveket ellenőriz egy kicsi robot

2022. november 22. 12:18, Kedd
A gép súlya mindössze 70 gramm.

A Leedsi Egyetem tudósai kifejlesztették és sikeresen tesztelték a Joey nevű miniatűr robotot. A csővezetékek ellenőrzésére megalkotott újdonság elég kicsi ahhoz, hogy az akár 7,5 centiméter átmérőjű csöveken is áthaladjon. Teljesen önállóan mozog, robusztus és nagyon hatékonyan dolgozik. Az autonóm munkavégzésnek köszönhetően - a ma használt ellenőrző kamerákkal ellentétben - nem függ külső vezérléstől.

"A föld alatti víz- és csatornahálózatok a legkevésbé barátságos környezetek közé tartoznak, nemcsak az emberek, hanem a robotok számára is. Már ez is nagy kihívás" - jelentette ki Thanh Luan Nguyen fejlesztő. Ehhez jön még az a tény, hogy a Joey-k aprók, ezért nagyon egyszerű motorokkal, érzékelőkkel és számítógépekkel kell működniük, amelyek kevés helyet foglalnak és kevés energiát fogyasztanak. Ezáltal a működésük rendkívül energiatakarékos.


Az új fejlesztés három küllős, 3D-nyomtatóval legyártott lábakon mozog és képes kisebb akadályokat leküzdeni. A felszerelt érzékelők mérik a falak, a kereszteződések és a sarkok távolságát, míg a navigációs eszközök, mikrofon, kamera és fényszórók a csőhálózat hibáinak rögzítésében és a készített képek tárolásában segítenek. A prototípus előállítása mindössze 300 angol fontba került. Ez a modell még nem vízálló, és a hanyatt fordulás ellen sem védett.

A fejlesztőcsapat bebizonyította, hogy a robot képes megtalálni az utat egy kísérleti csőhálózaton keresztül, beleértve egy T-elágazást, a balra és jobbra kanyarodást, egy akadályt és egyenes szakaszokat, emberi kezelő utasításai nélkül. A gép átlagosan 45 másodperc alatt egy méternyi csőhálózatot tudott ellenőrizni. A szakemberek számára fontosak azok a szenzorok, amelyek lehetővé teszik a navigációt anélkül, hogy a kamerát be kellene kapcsolni vagy energiaigényes számítógépes látást kellene használni. Ez energiát takarít meg és kiterjeszti a robot hatósugarát. Amikor az akkumulátor lemerülés közeli állapotba kerül, akkor a gép visszatér a kiindulási pontra, hogy feltöltse az energiatárolót.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások