A PC-k egyharmadát hódíthatja meg az ARM

A PC-k egyharmadát hódíthatja meg az ARM

2022. november 22. 09:40, Kedd
Az évtized közepéig nagyot nőhet a cég befolyása, bár nem mindenki ennyire optimista.

Az ARM fejlesztései kapcsán a napokban olvashattunk a vadonatúj mobilos csúcs-chipről, amelyet a friss asztali processzorok, valamint a beágyazott termékekbe szánt példányok egészítettek ki. Most egy elemzői előrejelzésben azt vetítik előre, hogy ezen fejlesztésekkel a piac jelentős részét kaparinthatják meg.

A DigiTimes tette közzé saját oldalán a Canalys egyik elemzőjének értekezését, amelyben már meglehetősen komoly számokat sorolnak fel. Eszerint már 2026-ra (nem 2050-re) komoly szeletet hasíthatnak ki mind az asztali PC-k, mind pedig a felhőben használt megoldások területén, előbbinél ugyanis 30 százalékot, utóbbinál pedig akár 50 százalékot is elérhetnek, ami mindenképpen óriási előrelépést jelentene, tekintettel a viszonylag rövid időszakra. Szerintük az Apple példája már megmutatta, hogy a gyors átállás lehetséges, esetükben csaknem az összes PC ezen chipekre (az M-vonal első képviselőire) épül, ezzel pedig az IDC szerint a PC-piac 13,5 százalékát kaparintották meg. A Chromebook-vonal szintén jelen van itt, ezzel együtt pedig már 15 százalékra rúg az ARM szelete, ami mutatja az eddigi eredményeket.

A Mercury Research részéről nem osztják ezt a komoly optimizmust, ők a harmadik negyedévben 13,1 százalékra tették a fenti részesedést, ami az eltérő számítási metódussal is magyarázható. A Qualcomm erőfeszítéseit ugyan nem említik, a növekedést viszont ők sem tagadják, bár az szerintük erősen kérdéses, hogy belátható időn belül újabb 15-17 százalékponttal sikerül majd növelni a saját befolyást. Az Apple egymagában valószínűleg nem tesz majd szert 30 százalékos súlyra, viszont a fent említett cégek (az Apple, a Google, valamint a Qualcomm) mellett a MediaTek is jelen lesz itt, együttesen pedig már valóra válthatják mindezt, bár az eredmény nagyban függ majd attól, hogy a Windows 12 miként fut majd a friss ARM-chipeken.

A felhő-processzoroknál említett 50 százalékos befolyás megszerzése szintén nem lesz könnyű, bár az előrenyomulásra itt nagyobb esély van, mint a nagyvállalati szegmensben, ahol a szerverek tízezreit alkalmazó óriások elsősorban x86-szoftvert futtatnak.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások