Digitális rúpiát tervez Indonézia

Digitális rúpiát tervez Indonézia

2022. december 5. 14:12, Hétfő
A délkelet-ázsiai állam más országok példáját követi.

Indonézia néhány hete döntött arról, hogy a befektetők védelme érdekében - szigorúbban akarja felügyelni a kriptopiacokat. Most a Reuters arról számolt be, hogy a délkelet-ázsiai állam központi bankja bemutatta a digitális rúpia terveit, amely a blokklánc technológiát fogja használni, mivel az országban fellendült a digitális tranzakciók száma. A lépéssel Indonézia követi a világ azon központi pénzintézeteinek a példáját, amelyek úgynevezett központi banki digitális valutákat (CBDC) fejlesztenek, akár a fogyasztók által közvetlenül használható lakossági, akár a bankok által a pénzügyi rendszeren belül alkalmazható nagykereskedelmi tokenek formájában.

"A digitális rúpia alá fogja támasztani a Bank Indonesia (BI) szerepét, mint a törvényes fizetőeszköz, köztük a digitális valuta kibocsátásának kizárólagos hatósága" - jelentette ki Perry Warjiyo kormányzó egy rendezvényen, ahol a központi bank 2023-ra vonatkozó politikai iránymutatását ismertette.

Indonézia jelenleg tiltja a kriptovaluták fizetőeszközként való használatát, de befektetési céllal engedélyezi a digitális eszközök tranzakcióit az árutőzsdei határidős piacon. "A digitális rúpiát szakaszosan fogják bevezetni, kezdve a nagykereskedelmi CBDC-től a kibocsátásra és a bankok közötti átutalásra. A következő szakasz a digitális rúpia üzleti modelljének fejlesztése lesz a monetáris műveletekhez és a pénzpiacra, végül egy lakossági CBDC-t fogunk megalkotni a mindennapi használatra" - tette hozzá Warjiyo, anélkül, hogy részletezte volna az ütemtervet.

A BI azt közölte, hogy a CBDC fejlesztéséhez Délkelet-Ázsia legnagyobb gazdaságában szükség van a többi érdekelt fél támogatására és a központi banknak el kell végeznie az új rendszer próbaüzemét is. Indonéziában az elmúlt években két számjegyű növekedést tapasztaltak a digitális banki tranzakciók területén és a BI adatai alapján a tranzakciók az idén 30 százalékkal emelkednek és 53,144 billió rúpia értékűek lesznek.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások