Robot gyűjtheti össze a tengerfenéken lévő ritkaföld­fémeket

Robot gyűjtheti össze a tengerfenéken lévő ritkaföld­fémeket

2022. december 9. 13:56, Péntek
A gépet kifejezetten mélytengeri bányászathoz alkották meg.

Az Impossible Metals nevű cég által kifejlesztett Eureka 1 robotot úgy tervezték, hogy kíméletesen gyűjtse össze a nyersanyagokat a tengerfenékről. A mesterséges intelligenciával kiegészített rendszer feladata a tengeri élővilág felismerése és megőrzése. A gép létrehozására azért volt szükség, mert az olyan nyersanyagok, mint a réz, a kobalt és a ritkaföldfémek kitermelése a szárazföldön egyre drágább. A mélytengeri bányavállalatok ezért a tengerfenékről akarják összeszedni azokat.

Az Eureka 1 egy autonóm víz alatti jármű (AUV), amelyet arra terveztek, hogy több mint 5000 méteres mélységben gyűjtsön mangángumókat. Az Eureka 1 nem egy eke, amely felszántja a tengerfeneket, hanem az aljához számos markoló van rögzítve, amelyek egyenként megragadják a gumókat. Ez a módszer lassabb, mint a szántás, de kisebb hatással van az érzékeny tengerfenékre. Az Impossible Metals az AUV-t kamerákkal és egy olyan rendszerrel is felszerelte, amely mesterséges intelligenciát használ a képek elemzéséhez. A rendszer felismeri, hogy a csomókon növények vagy más élőlények telepedtek-e meg és ha igen, akkor azokat nem gyűjti be.

A krumpli- vagy salátafej nagyságú mangángumók a tengerfenéken fekszenek. Ezek főként vasból és mangánból állnak, de értékes fémeket, például kobaltot, rezet, nikkelt vagy titánt, valamint nagyon kis mennyiségben ritkaföldfémeket, platinafémeket vagy volfrámot is tartalmaznak. Ezek a nyersanyagok többek között az elektronikai ipar számára fontosak, ezért már jó ideje vizsgálják az ilyen és más nyersanyagok tengerfenékről történő kitermelésének lehetőségét. A mélytengeri bányászat azonban ellentmondásos, mivel hosszú időn keresztül befolyásolja a tengerfenék ökoszisztémáját.


1989-ben német tudósok azzal kísérleteztek, hogy mangángumókat gyűjtöttek a tengerfenékről a Csendes-óceán Discol területén, mintegy 3000 kilométerre Peru partjaitól. Mivel 4000 méteres vízmélységben alig van áramlás, a kísérlet nyomai máig láthatóak. Az Impossible Metals szerint az Eureka 1 esetében nem ez lesz a helyzet. A társaság 25 méteres mélységben tesztelte az AUV-ot, ennek során a prototípus kézi vezérléssel és autonóm módon is gyűjtött köveket a tengerfenékről.

"A kezdeti koncepció bizonyításának sikere fontos mérföldkő a vállalat számára, hiszen bebizonyította egy olyan autonóm, mesterséges intelligencia által vezérelt rendszer technikai megvalósíthatóságát, amely a tengerfenék felett lebeg és szelektíven szedi a gumókat" - mondta Jason Gillham, az Impossible Metals technológiai igazgatója és egyik alapítója. Az Eureka 1 várhatóan 2026-ban lesz üzemképes.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások