Indul a vezető nélküli robottaxik tesztelése Pekingben

Indul a vezető nélküli robottaxik tesztelése Pekingben

2023. január 2. 22:22, Hétfő
A fejlesztés sebességét a szabályozási törekvések lassítják.

A Baidu tavaly szeptemberben jelentette be, hogy 5-5 robotjárműve Csungkingben 30 négyzetkilométeres, míg Vuhanban 13 négyzetkilométeres területen vészhelyzetekben beavatkozó biztonsági sofőrök nélkül közlekedik. Kínában a vállalat elsőként kapta meg azt a licencet, amely lehetővé tette a számára a teljesen autonóm robottaxik közlekedtetését a közúti forgalomban. A licencek kizárólag a két város területére vonatkoztak és csak nappal voltak érvényesek.

A hír megjelenésekor a Pony.ai nevű startup gépkocsijai Pekingben korlátozottan közlekedhettek, vagyis az utak során a biztonsági sofőrnek is jelen kellett lennie. Most azonban a vállalkozás és a Baidu egyaránt azt közölte, hogy megkapta az engedélyt arra, hogy biztonsági sofőr nélkül, teljesen autonóm autókat teszteljen a kínai főváros útjain. A két fél 10-10 vezető nélküli jármű próbaüzemét kezdhette meg egy, a pekingi kormány által kialakított technológiai parkban. A program célja egyértelműen a kereskedelmi robottaxi-szolgáltatások elterjedésének segítése.

A Baidu Apollo Go nevű robottaxi-ajánlata 2021-ben kezdett el díjat felszámítani az egyes utakért és az előrejelzései alapján egy fuvar körülbelül feleannyiba fog kerülni, mint egy kereskedelmi járműben, sofőrrel. A társaság hangsúlyozta, hogy 2023-ban további 200 robottaxival bővíti a hálózatát Kína-szerte. A Baidu tájékoztatása alapján egyébként az Apollo Go 2022 harmadik negyedévének végéig összesen 1,4 millió sofőr nélküli fuvart teljesített.

A Pony.ai Kínában és az Amerikai Egyesült Államokban egyaránt működik, autonóm vezetési rendszereket tesztel Kantonban, ahol taxiszolgáltatást üzemeltet. Emellett Kaliforniában és Arizonában tesztel autonóm gépkocsikat, de azokban elővigyázatosságból biztonsági sofőröket alkalmaz.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások