Drágák és gyengék az egészségügyi alkalmazások

Drágák és gyengék az egészségügyi alkalmazások

2023. január 14. 23:34, Szombat
Hiába kapnak rengeteg pénzt a szoftverfejlesztők, a létrehozott produktumok orvosi hatékonysága kérdéses.

Digitális egészségügyi alkalmazásokat körülbelül két éve írhatnak fel az orvosok és a pszichoterapeuták Németországban, és azokat az egészségbiztosítási pénztárak hagyják jóvá. Ezzel az ország a digitális egészségügyi programok területén úttörő szerepet tölt be, ennek ellenére a tapasztalatokat összegző első átfogó jelentés eredményei elkeserítőek. A 2020. szeptember 1. és 2022. szeptember 30. közötti időszakra vonatkozó jelentésben a GKV-Spitzenverband nevű szövetség felmérte a tapasztalatokat. Az anyag központi megállapítása az volt, hogy a "vényköteles szoftverek" még nem érkeztek meg az ellátásba. 2022 eleje óta a havonta beváltott aktiváló kódok száma szinte változatlanul 10 000 és 12 000 között maradt. Szeptember végéig összesen mintegy 164 000 digitális egészségügyi programot igényeltek az emberek.

"Ezeket az alkalmazásokat sok előzetes dicsérettel indították el, de eddig nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket. Az egészségügyi szoftverek még több mint két év elteltével is gyerekcipőben járnak, mégis nagy lehetőségeket látunk abban, hogy ezek támogathatják a pácienseket betegségeik nyomon követésében. A gyártó cégek önkényesen magas árakat számítanak fel a termékeikért és a törvényes egészségbiztosítás keze meg van kötve a felfelé ívelő árspirál első évében. A jogalkotóknak minél hamarabb véget kellene vetniük ennek. Az egészségbiztosítási pénztáraknak a betegek jó ellátását kell biztosítaniuk, és nem a gazdaságot kell járulékokkal támogatniuk" - jelentette ki Stefanie Stoff-Ahnis, a GKV-Spitzenverband elnökségi tagja.

A támogatott digitális egészségügyi programokat tartalmazó listára való felvételhez gyakran hiányzik az orvosi hasznosság bizonyítása. Ezért a megoldások kétharmadát csak ideiglenesen, próbaidőre veszik fel. Ezenkívül hiányzik a gazdasági hatékonyság bizonyítása. A felvétel első évében a fejlesztőcégek tetszőlegesen magas árat szabhatnak meg, amelyet a kötelező egészségbiztosításnak erre az időszakra meg kell térítenie, függetlenül attól, hogy az alkalmazás hasznossága bizonyítást nyert-e vagy sem. Az árspektrum 119 eurótól 952 euróig terjed, attól függően, hogy egyszeri vagy 90 napos licencről van szó. Az árak a rendszerbe való bekerülés első éve után általában jelentősen drágulnak.


"Nyilvánvalóan nincs összefüggés az árszínvonal és a haszon között. Éppen ellenkezőleg: még azok a szoftverek is jelentős áremelkedést eredményeztek, amelyek egy esztendőn belül nem tudták bizonyítani, hogy a betegek számára előnyösek és amelyek vizsgálati időszakát ezért meghosszabbították. Tekintettel arra, hogy a programok jelenleg csak a meglévő ellátás kiegészítői, ez az önkényes árképzés és a próbaidőszak alatti további áremelések lehetősége jelentős torzulásokhoz vezet a bizonyítottan előnyös szolgáltatások visszatérítésében. Ha nincs hozzáadott érték a betegek számára, akkor meg kell fontolni, hogy a hozzájárulók pénzét nem lenne-e jobb máshol felhasználni" - tette hozzá Stoff-Ahnis.

A GKV-Spitzenverband úgy vélte, hogy három pontban a jogi keret központi kiigazítására van szükség ahhoz, hogy a digitális alkalmazások az egészségügyi ellátás részévé váljanak. Az első, hogy csak olyan szoftvert lehessen bevonni a rendszerbe, amelynek egyértelmű orvosi haszna van a betegek számára. A második, hogy a gazdasági hatékonyság elvét is fenn kell tartani, amennyiben a kialkudott árak a standard ellátásba való felvétel első napjától érvényesek. A harmadik pedig, hogy a keretfeltételeket harmonizálni kell a többi szolgáltatási területtel, a szolgáltatók és a szervezet bevonásával a felvételi folyamatba. Ez növeli a bizalmat és az elfogadottságot az orvosok és a betegek körében.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások