Jönnek az olcsóbb AM5-alaplapok

Jönnek az olcsóbb AM5-alaplapok

2023. január 18. 13:12, Szerda
Ezzel a Ryzen 7000-sorozat is kedvezőbb árakat kaphat, elősegítve annak terjedését.

Az AMD kapcsán legutóbb arról számoltunk be, hogy a cég új chipeket mutatott be a nagyközönség előtt, amelyek némileg szerényebb teljesítménnyel (és nyilván picit kedvezőbb árakkal) rajtoltak el a piacon. Ennek ellenére megmaradt az új generáció legfőbb problémája, a magasabb költség, ami lelassította a fontos váltást – ezen változtathat most az olcsóbb alaplapok felbukkanása.

A korábban napvilágot látott jelentésekben azt láthattuk, hogy a Ryzen 7000-sorozat tagjai a közvetlen elődökhöz képest is lassabban találnak gazdára, vagyis az AM4-alaplapokra és a DDR4-memóriára alapozott Ryzen 5000 annak idején sokkal gyorsabban találta meg útját a felhasználókhoz. Ebben nyilván nagy szerepet játszik az új technológiák magasabb árcímkéje, a DDR5 például kifejezetten drágának mondható, de maguk az AM5-alaplapok sem túl vonzóak a vékonyabb pénztárcával rendelkező felhasználók számára, ami csak most, az elkövetkező hetekben-hónapokban módosulhat.

A napokban az orosz illetőségű EEC hivatalos oldalán jelent meg egy érdekes bejegyzés, amelyben már a Gigabyte vadonatúj típusáról, annak fontosabb elemeiről adnak hírt. Ez egészen pontosan a belépő szintre szánt, A620 jelzésű chipkészlet tulajdonképpeni elrajtolását jelenti, ami ugyan még nem valósul meg (hiszen az ehhez hasonló bejegyzések nem jelentik az azonnali debütálást), a közzététel azonban már egyértelműen jelzi az AMD törekvését. Az már csak egy további csavar a történetben, hogy éppen egy orosz oldal teszi mindezt közzé, miközben a cég hivatalosan már nem szállít oda saját megoldásokat.

Ha minden jól megy, ezen olcsóbb alaplapok az év második felében rajtolnak majd el, meglátjuk, ez mennyiben gyorsítja fel az új generáció elterjedését, annak ütemét.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások