2030-ra minden európai háztartást gigabites hálózatra kellene kapcsolni

2030-ra minden európai háztartást gigabites hálózatra kellene kapcsolni

2023. február 2. 17:11, Csütörtök
A fejlődés érzékelhető, de a kontinens még mindig komoly lemaradásban van.

A European Telecommunications Network Operators (ETNO) nevű távközlési szervezet megbízásából készített, A digitális kommunikáció helyzete 2023 című tanulmány szerint veszélyben van az Európai Unió azon elképzelése, hogy 2030-ra minden európai háztartást gigabites hálózatra kapcsoljanak. A célkitűzés teljesítéséhez több beruházásra van szükség.

Az Analysys Mason vezető kutatócég munkáján alapuló jelentés szerint az európai távközlési beruházások 2021-ben 56,3 milliárd eurós csúcsot értek el, ami 2016 óta a legmagasabb érték, de még mindig elmarad a többi régiótól. A dokumentum szerzői kiemelték: "Európa továbbra is lemarad a távközlési beruházások tekintetében a világ többi országához képest. A GDP-hez igazított egy főre jutó beruházás 2021-ben 104 euró volt Európában, szemben a japán 260 euróval, az Egyesült Államok 150 eurójával és a kínai 110 euróval. Az innováció felgyorsításához nagyobb beruházási kapacitásra van szükség, de a kialakult jelenlegi tendenciák nyomást gyakorolnak számos szolgáltatóra, hogy eladja vagy szétválassza a szolgáltatással és az innovációval kapcsolatos eszközöket."

A tanulmány azt is megállapította, hogy a távközlési szolgáltatók és az öt legnagyobb technológiai konszern beruházásainak megtérülése között nagy a szakadék. "Az európai távközlési infrastruktúrába történő befektetés megtérülése és az ezen az infrastruktúrán futó legnagyobb szolgáltatások megtérülése között éles eltérés van. Az internet-hozzáférés tekintetében a távközlési szolgáltatók viselik a beruházási terheket, míg az új értékteremtés tekintetében a technológiai cégek profitálnak a legtöbbet" - mutattak rá az anyag készítői.

Az ETNO megállapította, hogy a kontinens rekordszintű távközlési beruházásokat ért el, miközben mind az 5G-, mind az optikai hálózati lefedettség területén előrelépett. Ennek ellenére az új becslések alapján az Európai Unió 10 százalékkal elmaradhat a "gigabit mindenki számára 2030-ra" célkitűzésétől. S ez még akkor is így van, ha 2022 végén az európai lakosság 55,6 százaléka rendelkezett optikai eléréssel, szemben a 2021-es 50 százalékos aránnyal. Hasonlóképpen, az 5G már az európaiak 73 százaléka számára elérhető, szemben az előző évi 62 százalékkal. Ami a globális összehasonlítást illeti, Európa továbbra is lemaradásban van. A lakosság 5G-lefedettsége 2022 végén az Amerikai Egyesült Államokban 96%, Dél-Koreában 95%, Japánban 90%, Kínában pedig 86% volt.

Az európai távközlési ágazat alapjai továbbra is gyengék. Ez szakpolitikai szempontból nem kívánatos, mivel Európa a digitális szuverenitásról szóló elképzelés megvalósításán dolgozik. A tőzsdén az európai távközlési részvények 2018 óta folyamatosan alulteljesítik a versenytársakat: a Stoxx Europe 600 index rosszabbul teljesít, mint a távközlési ágazat globális 1900-as mutatója, de a nagy technológiai vállalatok részvényei is rosszabbul teljesítenek. Ipari szempontból lényeges megjegyezni, hogy az európai távközlési ágazat igen magas tőkehiánnyal küzd, miközben az adósságállománya is növekszik: 2021-ben az újra befektetett bevételek aránya megközelítette a 2 százalékot, míg az ETNO-tagok adósság/EBITDA aránya 2,53 volt, ami 2014 óta a legmagasabb érték.

Lise Fuhr, az ETNO főigazgatója elmondta: "Európa digitális vezető szerepéhez erős távközlési ágazatra van szükség. Ez a jelentés rávilágít arra, hogy támogatni kell az 5G- és üvegszálas hálózatokba beruházó szolgáltatókat. Minden európai polgárt be kell vonni a digitális jövőnkbe". Rupert Wood, az Analysys Mason kutatási igazgatója hozzátette: "A távközlési ágazat továbbra is gyenge állapota az európaiak érdekei ellen dolgozik. A gyenge megtérülés megnehezíti a 2030-as digitális évtized céljainak eléréséhez szükséges infrastrukturális beruházásokat, és csorbítja az innováció és a készségek reneszánszához fűzött reményeket az új digitális kommunikációs technológiák terén".

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások