Támogatásokat kér az európai akkumulátoripar

Támogatásokat kér az európai akkumulátoripar

2023. február 14. 09:41, Kedd
Az ágazat több milliárd eurós segítségre számítana.

Az Európai Akkumulátor Szövetség (EBA) aggódik az amerikai támogatások és azoknak az akkumulátor-értékláncban elfoglalt helyzete miatt. A szervezet ezért segítséget kért. A környezetbarát technológiák több milliárd eurós támogatásáról szóló közelgő európai uniós döntés előtt az európai akkumulátoripar egyre nagyobb nyomást gyakorol az ágazat nagyobb támogatása érdekében - erről a Der Spiegel írt.

Az Európai Akkumulátor Szövetség adatai alapján az elektronikus autók eladásának növekedési üteme Európában volt a legalacsonyabb világszerte. Az EBA tagjai közé tartozik a BASF, a BMW, a Bosch, a Siemens és a Volkswagen. A szövetség nemcsak a félvezetők és az akkumulátorok hiányában lát problémákat, hanem az amerikai segélycsomagban, az Inflation Reduction Act (IRA) törvényben is. Ez az intézkedés "azonnali kockázatot jelent az EU vonzerejére nézve" - áll a 2017-ben alapított kezdeményezés belső háttéranyagában.

Az EBA elemzése szerint az amerikai intézkedések "az európai startupok USA-ba való távozásához" vezethetnek és veszélyeztethetik a helyi ipar versenyképességét. A bejelentett adókedvezmények akár 28 százalékkal is csökkentik az amerikai akkumulátorgyártás költségeit. Ennek eredményeként a helyi beszállítók a jövőben képesek lesznek alákínálni az akkumulátorok világpiaci árának.

A problémákról Maros Sefcovic, az Európai Bizottság alelnöke január végén konferenciát tartott az iparág képviselőivel. A testület február elején mutatta be az ideiglenes támogatások és az állami támogatásokra vonatkozó szabályok enyhítésének főbb pontjait, az új európai uniós szintű adósságprogramok finanszírozási feltételeinek romlása mellett. A Der Spiegel rámutatott, hogy az Európai Unió 2021 óta közel 171 milliárd euróért vett fel hiteleket olyan programokra, mint például a koronavírus-járvány utáni újjáépítési alap, annak ellenére, hogy a "kihívásokkal teli környezetben" "erőteljes kamatemelkedések és a hosszú lejáratú államkötvények iránti alacsonyabb kereslet" uralkodik.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások