Hardverhiány miatt egyre lassabb az orosz internet

Hardverhiány miatt egyre lassabb az orosz internet

2023. március 2. 00:06, Csütörtök
Az elsődleges ok a külföldi készülékgyártók távozása Oroszországból.

A Telecom Daily nevű helyi platform kimutatta, hogy az orosz mobilinternet sebessége februárban csökkent a Moszkván kívüli régiókban. Ez arra vezethető vissza, hogy a külföldi készülékgyártók távozása korlátozta a szolgáltatók hardverhez való hozzáférését. Oroszország legnagyobb távközlési szolgáltatói, köztük az MTS és a Megafon vitatják a kutatást, mondván februárban mind Moszkvában, mind azon kívül növekedett a sebesség. Magas rangú távközlési vezetők és más iparági források a Reuters hírügynökségnek tavaly év végén azt nyilatkozták, hogy a távközlési eszközöket gyártó Nokia és Ericsson távozása hosszú távon megbéníthatja az ország mobilhálózatát, és az oroszok számára a kommunikáció romlásához vezethet.

A Telecom Daily a Megabitus internetsebesség-követő eszköz felhasználói által végzett "több tízezer mérés eredményeinek" adataira hivatkozva közölte, hogy Moszkvában az előző évhez képest 32 százalékkal nőtt az átlagos mobilinternet-sebesség, míg az ország más régióiban 7 százalékos csökkenés volt tapasztalható. A Telecom Daily - mely 20 éve publikál híreket és elemzéseket az ágazatról - a visszaesést a berendezések hiányának és a mobilszolgáltatók azon tendenciájának tulajdonította, hogy csak a nagyobb városokban telepítenek új bázisállomásokat, ahol a legnagyobb a kereslet a szolgáltatásaik iránt. A moszkvai mobilinternet-forgalom visszaesése is hozzájárult a sebesség helyi növekedéséhez. "Bármilyen moszkvai vagy szentpétervári kapcsolati probléma komoly imázsproblémák forrásává válhat egy szolgáltató számára. S fordítva: senki sem fogja észrevenni, ha egy távoli régióban 20-30 százalékkal csökken a sebesség" - jelentette ki Denisz Kuszkov, a Telecom Daily vezérigazgatója.

Az MTS azt mondta, hogy a régiókban megnövekedett forgalmat és mobilinternet sebességet észlelt, csökkenést nem regisztrált. "Az MTS folyamatosan dolgozik a hálózati kapacitás bővítésén, a távközlési szolgáltatók és a szabályozó hatóságok pedig párbeszédet folytatnak az adminisztratív akadályok felszámolása és az iparág fejlődésének ösztönzése érdekében" - tette hozzá a szolgáltató. A rivális Megafon közölte, hogy a mobilinternet sebességének mediánja a hálózatán a Moszkva nélküli régiókban februárban 14 százalékkal volt magasabb az előző év azonos időszakához képest, a fővárosban pedig 18,5 százalékkal nőtt. A többi nagy szolgáltató, a Tele2 és a Beeline, valamint az orosz digitális minisztérium egyelőre nem kommentálta az információkat.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások