Két nagy kínai gyártót tiltott le az USA

Két nagy kínai gyártót tiltott le az USA

2023. március 9. 14:58, Csütörtök
Az újabb intézkedés számos további céget érint, ők sem férnek majd hozzá a főbb komponensekhez.

Az amerikai szankciók az Ukrajnában zajló háború kapcsán folyamatosan szerepelnek híreinkben, ezek azonban eredetileg a gyorsan felzárkózó Kína lelassítását szolgálták. Legutóbb arról számoltunk be, hogy enyhültek az orosz féllel szembeni szoftveres megkötések, most azonban egy újabb döntést hoztak, amely összesen 35 eltérő szereplőt érint, közöttük pedig 2, meglehetősen fontos kínai gyártó is helyet kapott.

Az amerikai kereskedelmi minisztérium által közzétett bejelentés szerint egészen pontosan az úgynevezett Entity List egészült most ki 35 újabb névvel, közöttük pedig kínai, fehérorosz, orosz, mianmari, pakisztáni, illetve tajvani cégek is felbukkannak. Számunkra talán a kínai Loongson megemlítése lehet a legérdekesebb részlet, hiszen ezen cég kapcsán nemrég arról írtunk, hogy integrált GPU-val álltak elő, de korábban már erősebb megoldásokat is bemutattak, amelyek a szerverek szegmensében voltak hivatottak némi teret hódítani. Viszonylag jól ismert szereplőről beszélhetünk tehát, amely innentől kezdve hivatalos úton nem jut majd hozzá a fejlett nyugati komponensekhez, de még azon kütyükhöz sem, amelyeket amerikai eredetű berendezésekkel állítanak elő számára a különböző kínai és tajvani beszállítók.

Ez utóbbi cégek között nyilván a kínai SMIC az elsődleges célpont, amely jelenleg 12 nanométeres megoldásokat állít elő több, a számukra hazai ügyfélnek. A listán azonban most egy másik fontos szereplő is felbukkan, az Inspur ugyanis a szerverek területén számít komoly névnek, a teljes globális piac 10 százalékával. Őket az amerikai lépések már 2021 őszétől érzékenyen érintették, jól látható azonban a törekvés, hogy minél jobban gátolják a további fejlesztéseket és előrelépéseket, mivel ezek ellentétesek az amerikai nemzeti (birodalmi) érdekekkel. A fejlett chipekhez eddig sem fértek hozzá, most azonban a további komponensek (HDD, SSD, RAID-vezérlő, memóriamodulok, stb.) is ezen listán kapnak helyet, bár ez olyan további cégeket érint majd negatív módon, mint az nVidia, az Intel, a Broadcom, a Samsung, vagy akár az SK Hynix.

Az elsődleges ok a fenti két vállalat szerepe a kínai fegyveres erők fejlesztési törekvéseiben, meglátjuk, hogy ezt milyen további megkötések követik majd a sorban.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások