Már a DJ is gép

Már a DJ is gép

2023. március 15. 22:11, Szerda
A kísérletképpen kipróbált rendszer nem volt hibátlan, de nem fogadták rosszul sem a bulizók.

Egy kelet-londoni éjszakai klub üres DJ-pultja előtt a bulizni vágyók a mesterséges intelligencia által generált ütemekre táncoltak egy egyedülálló kísérleti rave-esten, amelynek célja az volt, hogy teszteljék, vajon egy alkalmazás képes-e felvenni a versenyt a valódi lemezek és a keverőpult hangulatával. Az Algorhythm-ot - amely a The Glove That Fits bárban lelt otthonra - a maga nemében az elsők között harangozta be a támogatója, George Pinnegar. "Amennyiben a mesterséges intelligenciával gyönyörű zenét tudunk készíttetni és ezt lejátszhatjuk egymásnak, akkor szerintem helye van a klubokban is" - jelentette ki az üzletember.

A kísérleti est lüktető techno és ritmikus dob-motorja Mubert, egy ukrán és orosz fejlesztőkből álló csapat által létrehozott alkalmazás volt. Mubert ember alkotta loopokat és mintákat használ vadonatúj számok létrehozásához. A felhasználóknak tetszenek vagy nem tetszenek az alkalmazás generatív zenéi, a szoftver pedig ennek megfelelően alkalmazkodik. A mintákat készítő zenészek részesedést kapnak, ha a program az általuk megalkotott hangokat felhasználja.

Paul Zgordan, a Mubert vezérigazgatója szerint a mesterséges intelligencia térnyerése elkerülhetetlenül azt fogja eredményezni, hogy néhány zenész elveszíti állását. "Meg akarjuk menteni a zenészek munkahelyét, de a magunk módján. Meg akarjuk adni nekik ezt a lehetőséget, hogy pénzt keressenek a technológiával. Új munkahelyeket akarunk adni az embereknek" - emelte ki a 35 éves menedzser.

A DJ-pultot - amely általában a bulik kiemelt helyén szokott állni - üresen hagyták kísérletképpen, hogy lássák, hogyan reagálnak majd az emberek a gépi DJ-re. Néhány órával a party kezdete után a mulatozók egy része már döntött. "Lehetne összetettebb is. Nem rendelkezik azzal a tudással más elektronikus műfajokról, ami érdekesebbé tehetné a zenét. De ettől még szórakoztató táncolni rá" - nyilatkozta Rose Cuthbertson, egy 24 éves egyetemista. Pietro Capece Galeota egy táncszünetet tartva dicsérte a rendszert. "Eddig elég jól csinálja a dolgát" - fejtette ki a 26 éves számítógépes programozó.

Zgordan és kollégái számára azonban még bőven lesz munka, ha azt akarják, hogy a Mubert a ChatGPT-hez hasonló funkciókat kínáljon. "Nincs ChatGPT a zenéhez, mert a zene sokkal összetettebb. Egyelőre a technológia még nem áll készen" - szögezte le a menedzser.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások