Az egész pénzügyi szektort felforgathatja az Apple sikere

Az egész pénzügyi szektort felforgathatja az Apple sikere

2023. május 2. 12:03, Kedd
Hatalmas hozamot ígér az Apple a pénzüket nála elhelyező iPhone tulajdonosoknak.

Az Apple két hete bevezetett magas hozamú megtakarítási számlája az első négy nap alatt 990 millió dollárnyi betétet hozott, csak az indulás napján közel 400 millió dollárnyi tőke érkezett a számlákra.

A kényelem az, ami az Apple megtakarítási számláját megkülönbözteti a többitől: az ügyfelek kevesebb mint egy perc alatt, közvetlenül az iPhone-jukról nyithatnak megtakarítási számlát. Ez csak az Apple hitelkártyájának, az Apple Cardnak a tulajdonosai számára érhető el. Az Apple Card a Wallet alkalmazásban állítható be iOS 16.4 vagy újabb verziójú iPhone-okon és abból kezelhető. Ha valaki a kártyával vásárol, az ilyenkor kapott 3 százalékos készpénz-visszatérítés egyenesen a megtakarítási számlára helyezhető, ahol az kamatozni kezd. A visszatérítés nem egy hónap múlva, hanem aznap történik, és nincs rá összegkorlát. A számlának nincsenek díjai, sem éves késedelmi vagy külföldi tranzakciós díj, sem minimális befizetési vagy egyenlegkövetelményei.

A számlanyitások fő mozgatórugója valószínűleg a figyelemfelkeltő 4,15%-os éves hozam, valamint az iPhone-ok magas elterjedtsége. A legnagyobb amerikai bankoknál - amelyek úsznak a betétekben - a megtakarítási kamatok még mindig jóval 1% alatt vannak. Az indulási hét végén 240 000 számlát nyitottak az Egyesült Államokban. A számlát a Goldman Sachs bankkal kötött partnerség keretében kínálják. Érdekesség, hogy a Goldman saját magas hozamú megtakarítási számlája - amely a Marcus fogyasztói márkanév alatt fut - 3,9%-os hozamot kínál, ami lényegesen kevesebb, mint az Apple terméke.

Az Apple ezzel egy brutálisan jó kombót álított össze: Apple-készülékre van szükség ahhoz, hogy Apple-kártyát kapjon az ember, és Apple-kártyára van szükség ahhoz, hogy Apple-takarékszámlát nyithasson. Ezzel a hármas hűségstratégiával több tőkét összpontosítanak az Apple ökoszisztémán belül. A cég által nyújtott számla kamatlába bármikor, értesítés nélkül felfelé vagy lefelé mozoghat. Az Apple agresszívan terjeszkedni akar, mert a jelenlegi promócióban ha egy meglévő kártyatulajdonos küld egy regisztrációs linket valakinek, azaz beajánl valakit, aki regisztrál, az ajánló az első vásárláskor 75 dollárt kap.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások