Az otthoni munkavégzés megnehezíti a karrierépítést?

Az otthoni munkavégzés megnehezíti a karrierépítést?

2023. május 8. 23:43, Hétfő
A vállalati vezetők már a járvány kezdete óta igyekeznek visszahívni a dolgozókat az irodába, és nem mindenki járt sikerrel.

Az IBM vezérigazgatója, Arvind Krishna nem tette kötelezővé az alkalmazottainak, hogy visszatérjenek az irodába, de arra figyelmeztette a dolgozókat, hogy a távmunka fenntartása azt jelentheti, hogy elmaradhat az előléptetés. Krishna termelékenységi paranoiás érveket hangoztatva - amelyeket a COVID-19 járvány óta megszokhattunk - azt mondta, hogy "jobban dolgozunk, ha személyesen vagyunk együtt", és hogy a vezetőknek időnként látniuk kell azokat az embereket, akiknek a munkáját irányítják. "Nem kell, hogy ez minden percben megtörténjen. Nem kell a régi 'mindenki a szemem előtt van' típusú szabályok szerint működni, de legalább néha" - mondta Krishna a Bloombergnek, hozzátéve, hogy az IBM visszatérési politikája a bátorítás, nem pedig a követelmény. "Bátorítjuk és elvárjuk, hogy bejöjjenek, legalább heti három napra" - mondta Krishna.

Krishna szerint ez különösen a vezetőkre vonatkozik, azzal érvelve, hogy a munkájuk megfelelő elvégzéséhez szükségük van a munkatársakkal való személyes találkozásra. A távmunka életképesebb az egyéni közreműködők számára, mondta Krishna, hozzátéve, hogy "viszont valószínűleg kevésbé valószínű a váltás egy másik szerepkörbe, mert senki sem figyeli őket más kontextusban. Nem lehetetlen, de valószínűleg sokkal nehezebb lesz".

Krishna kijelentése, miszerint az irodában való munkavégzés nem kötelező, de bátorított, jó társaságba helyezi őt, mivel az Amazon februárban heti 3 bejárós napot írt elő a 300 000 vállalati alkalmazott számára. Az Amazon vezérigazgatója, Andy Jassy indoklása hasonló Krishnáéhoz. "Könnyebb tanulni, modellezni, gyakorolni és erősíteni a kultúránkat, ha az idő nagy részében együtt vagyunk az irodában és kollégáinkkal vagyunk körülvéve." Jassy az új munkatársakat emelte ki, akiknek szerinte szükségük van a helyszíni munkavégzéssel járó kulturális injekciókra, visszhangozva Marc Benioff Salesforce-alapítót és vezérigazgatót, aki tavaly azzal vádolta az újabb munkatársait, hogy kevésbé produktívak, ami miatt a távmunkát okolta.


Az Apple is megpróbálta 2022 elején visszahívni a dolgozókat drágán felépített új központjába, de az heves ellenállásba ütközött. A vállalat a növekvő COVID-esetekre hivatkozva elvetette a lépést, de 2023 márciusától felmondás terhe mellett heti 3 napra visszarendelték az alkalmazottakat az irodába.

Bár a Microsoft nem hibátlan a távmunkások és főnökeik közötti feszültségek kezelésében, a szoftveróriás saját kutatásai szerint a munkavállalók és a vezetők között olyan szakadék van, amelyet meg kell szüntetni, és szerintük nem biztos, hogy az irodába való visszatérés kötelezővé tétele a megoldás. A Microsoft sürgette a vállalatokat, hogy a "termelékenységi hiszti" helyett inkább a munkatársak meghallgatására összpontosítsanak, hogy jobban megértsék a távmunkával kapcsolatos tapasztalataikat és igényeiket.

Nagy a veszélye annak is, hogy a helyben dolgozók által végzett munkára való összpontosítás azt jelentheti, hogy a képzett, tehetséges - de távoli - alkalmazottak egyszerűen felmondhatnak. És bár vita van arról, hogy a távmunkások mennyire produktívak, számos tanulmány szerint - Benioff és Krishna kijelentéseivel ellentétben - a távmunkások koncentráltabbak és még a vállalati kultúrához is jobban kötődnek.

A Slack által támogatott Future Forum a munkavállalók hangulatáról szóló jelentése szerint a távmunkások 29 százaléka állítja, hogy otthon produktívabb, 53 százalékuk pedig úgy érzi jobban tud koncentrálni. "A távmunkások és a hibrid munkavállalók nagyobb valószínűséggel érzik magukat kapcsolatban a közvetlen vezetőjükkel és a vállalat értékeivel, és ugyanolyan vagy nagyobb valószínűséggel érzik magukat kapcsolatban a közvetlen csapatukkal, mint a bejárós irodai dolgozók" - áll a Future Forum jelentésében. Furcsa módon ugyanezek a munkavállalók a rugalmas távmunkapolitikát nevezik meg a világjárvány óta a vállalati kultúra javulásának legfőbb tényezőjeként. A vezetők hatvan százaléka azonban azt mondta a Future Forumnak, hogy a munkaerő-tervezési politikájukat a vezetői szinten határozzák meg a beosztottak közvetlen hozzájárulása nélkül.

Más szóval, azok a vezetők, akik azt szeretnék, hogy alkalmazottaik visszatérjenek az irodába, a többi vezető érzései alapján hozzák meg döntéseiket anélkül, hogy figyelembe vennék a dolgozók érzéseit - vagy pontosan felmérnék a teljesítményüket. A tavalyi felmérésre válaszoló egyéni munkatársak általában arról számoltak be, hogy úgy érzik, javult a munka és a magánélet egyensúlya, elégedettebbek a munkájukkal, és kevesebb stressztől és szorongástól szenvednek.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások