Az Intel a sofőrülést vette célba

Az Intel a sofőrülést vette célba

2001. április 13. 05:34, Péntek
[CNet] Az Intel a legfrissebb hírek szerint legalább öt nagy szoftvercéget állított maga mögé azzal a tervével kapcsolatban, amely az autókba szerelhető számítógépek elterjedését célozta meg.

A chipóriás Intel szerdán jelentette be, hogy a cég megállapodást kötött a Microsoft, QNX Software Systems, Wind River Systems, IBM, Fonix and Lernout & Hauspie szoftvercégekkel az autós számítógépek népszerűsítéséről.
A telematikus rendszereknek is nevezett fedélzeti számítógépek az igéretek szerint alkalmasak lesznek számos, fontos feladat ellátására a kézhasználat nélkül elvégezhető mobiltelefonálástól kezdve a különféle, utasokat szórakoztató feladatokig, sőt a rendszer a hírek szerint még elektronikus kereskedelemre is használható lesz majd.

Az autós fedélzeti számítógépek természetesen az Intel processzorain alapulnának, és 2002. második felétől lennének kaphatóak. A rendszerek alapja először az Intel StrongARM processzorcsalád lenne, amelyet később az XScale processzorok váltanának fel. A telematikus rendszerek többek között beszédalapú kommunikációs interfésszel lennének ellátva, mondta Pat Kerrigan, az Intel autóinformatika részlegének igazgatója szerdán. Az egység az Intel Vezetéknélküli Kommunikáció és Informatika ágának része.

"A szórakoztatóelektronika nagyágyúival dolgozunk együtt, de eközben az autógyárak igényeit próbáljuk kideríteni" - mondta Kerrigan. A chipóriás természetesen saját igényeit is szemelőtt tartja, hiszen a telematikus rendszerek fellendíthetnék a cég eladásait.

Thilo Koslowski, a Gartner elemzője, úgy gondolja, hogy a telematikus rendszerek üzletága a processzorok leggyorsabb ütemben fejlődő felvevőpiaca lesz az elkövetkezendő néhány évben. A mobil számítógépek piaca lassan tovább fog fejlődni, de Koslowski szerint az igazi lehetőségek az autóiparban vannak.

Az Intel olyan szórakoztatóelektronikai cégekkel együtt fejleszti a telematikus rendszereket, mint a Sony és a Clarion, de a chipóriás jónéhány autógyárral is fejlesztési kapcsolatban van. Az autószámítógépek sokféle változatban készülnek majd, az egyszerű kommunikációhoz és navigációhoz használható eszközöktől a komplett szórakoztatóközpontokig terjed majd a termékskála.

Koslowski szerint azonban nem szabad figyelmen kívül hagyni a tényt, hogy az efféle rendszerek sorsa még mindig bizonytalan, mivel mostanság gyakran előfordul, hogy kijön egy-egy új technológia, amely később megbukik, mert az embereknek nincs szükségük rá.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások