Szerencsejátékká nyilvánítaná a kriptovaluta-tranzakciókat a brit parlament

Szerencsejátékká nyilvánítaná a kriptovaluta-tranzakciókat a brit parlament

2023. május 18. 10:14, Csütörtök
Pénzügyi szolgáltatás helyett szerencsejátéknak kellene nyilvánítani a kriptovaluták forgalmazását a londoni alsóház pénzügyi bizottságának most bemutatott jelentése szerint.

A 28 oldalas helyzetértékelés megállapítja, hogy a jegybanki támogatás nélküli kriptoeszközök - például a bitcoin és az ether - kilengésekre hajlamos árfolyama és belső értékük hiánya óhatatlanul jelentős kockázatoknak teszi ki a fogyasztókat, miközben ezek a kriptovaluták "nem szolgálnak hasznos társadalmi célokat". A parlamenti bizottság szerint a támogatás nélküli kriptoeszközökkel folytatott spekuláció éppen ezért jobban hasonlít a szerencsejátékra, mint a pénzügyi szolgáltatásokra. A testület aggasztónak nevezte, hogy ha a támogatás nélküli kriptoeszközökkel folytatott lakossági kereskedést és befektetési tevékenységet pénzügyi szolgáltatásként szabályozzák, akkor a fogyasztók a ténylegesnél biztonságosabbnak gondolhatják e tevékenységeket, vagy úgy érzékelhetik, hogy e tranzakciók mögött hatósági védelem áll, jóllehet ilyen védelem nincs.

Mindezek alapján a londoni alsóház pénzügyi bizottsága a szerdán ismertetett jelentésben erőteljes ajánlást fogalmazott meg arra, hogy a brit kormány a támogatás nélküli kriptoeszközökkel folytatott lakossági kereskedést és befektetési tevékenységet ne a pénzügyi szolgáltatásokra, hanem a szerencsejátékokra vonatkozó szabályozásnak vesse alá. A testület támogatja ugyan a pénzügyi innovációt olyan területeken, amelyeken ez potenciális előnyökkel jár, nem világos azonban, hogy a kriptovaluta-technológiák milyen jövőben előnyökkel járhatnak a pénzügyi szolgáltatásokban, és melyek azok a területek, amelyeken e technológiák a legnagyobb hatást gyakorolhatják. A kriptovaluták használatából eredő fogyasztói kockázatok azonban már most is jelen vannak és ténylegesek - áll brit parlamenti szakbizottság jelentésében.

Felmérések szerint az Egyesült Királyságban minden tizedik ember rendelkezik kriptovalutákkal, a legelterjedtebb a bitcoin és az ethereum. A bitcoin vásárlók 40%-a 35 év alatti férfi, akiket általában a lakosság leginkább kockázatvállaló szegmenseként tartanak számon. A kriptoeszközök tartásának leggyakrabban említett oka az volt, hogy "szórakoztató befektetés".

A bizottság szerint a kriptovaluták pénzügyi szolgáltatásként való szabályozása azt a hamis benyomást keltené, hogy ugyanolyan biztonságosak, mint a hagyományos befektetések. Hasonló aggályokat fogalmazott meg néhány hete egy londoni pénzügyi rendezvényen Sir Jon Cunliffe, a Bank of England kormányzó-helyettese. Cunliffe kijelentette: a kriptopénzek zöme erőteljesen spekulatív, inkább fogadásszerű eszköz, értékük szélsőséges kilengésekre hajlamos, éppen azért, mert "nincs semmi mögöttük", nincs belső, valódi értékük, és emiatt nem alkalmasak általános fizetési célokra sem.

A jelentés kevés részletet közöl arról, hogy mit jelenthet a kriptóra alkalmazott szerencsejáték-szabályozás. Harriett Baldwin parlamenti képviselő, a bizottság elnöke szerint a jelentés azt ajánlja, hogy "az emberek spekulatív csalogatását bizonyos kriptovaluták megvásárlására" szerencsejátékként kezeljék. Elmondta, hogy a bizottság sok bizonyítékot hallott arról, hogy "a futballklubok ezt pénzbevonásra használják hűséges szurkolóik körében". A kriptoszponzoráció széles körben elterjedt a futballklubok körében, de a Premier League-ben szereplő klubok nemrégiben megállapodtak abban, hogy a 2026-os szezon kezdetétől megszűnik a szerencsejáték-szponzoráció a mezük elején. Ez önkéntes lépés volt, és nem írta elő a szabályozás.

A CryptoUK szakmai szövetség határozottan elutasította a bizottság megállapításait, mondván, hogy a képviselők kriptopénzzel kapcsolatos észrevételei "nem hasznosak, hamisak, alapvetően hibásak és megalapozatlanok". Ian Taylor, a CryptoUK szóvivője szerint a pénzügyi ágazat a kripto mellett áll: "A professzionális befektetési menedzserek a bitcoint és más kriptoeszközöket új alternatív befektetési osztálynak tekintik, nem pedig a szerencsejáték egyik formájának, és a fedezetlen kriptoeszközök intézményi elfogadása jelentősen megnőtt". A GamCare szerencsejátékokkal foglalkozó jótékonysági segélyvonal az elmúlt két évben több mint 300 olyan emberről értesült, akik a kriptopénzekbe és az online pénzügyi piacok más formáiba való befektetéssel küzdenek.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások