Olaszország megpróbál segíteni az MI miatt bajba kerülő munkavállalóknak

Olaszország megpróbál segíteni az MI miatt bajba kerülő munkavállalóknak

2023. május 19. 12:02, Péntek
Miközben a mesterséges intelligencia világszerte átalakítja a munkahelyeket, és a munkavállalók féltik a jövőjüket, Olaszország közel 30 millió eurót tervez költeni arra, hogy segítse az embereket digitális készségeik fejlesztésében, különösen az automatizálás és a technológiai fejlődés által veszélyeztetett pozíciókban.

A szabályozók és a jogalkotók Európában és máshol is azon töprengenek, hogyan kezeljék a mesterséges intelligenciát, ahogy az egyre inkább helyet követel magának a különböző iparágakban. Bár a szakértők szerint a technológia nem fogja egyhamar felváltani az embert, a főáramba való bekerülése - többek között a ChatGPT nevű chatbot révén - aggodalmakat keltett a munkaerőpiacra gyakorolt hatásával kapcsolatban. A mesterséges intelligencia által irányított robotok segítenek a raktári leltározásban, felgyorsítják a gyártási folyamatokat és lemásolják az emberi hangokat, ami a munkavállalók széles körét, köztük az ügyfélszolgálatok alkalmazottait és a szinkronszínészeket érintő kérdéseket vet fel.

Az MI még nem fogja elvenni a munkát, de valószínűleg mindenkinek együtt kell majd dolgoznia vele. Olaszországban egy sor munkahely kerülhet veszélybe, többek között a szállítás és a logisztika, az irodai és adminisztratív támogatás, a termelés, a szolgáltatások és az értékesítés területén - derül ki a Fondo per la Repubblica Digitale (FRD) jelentéséből, amely szervezetet az ország digitális készségeinek javítása érdekében hozták létre 2021-ben. A legújabb tervben mintegy 10 millió eurót fordítanak olyan emberek készségeinek fejlesztésére, akiknek a munkahelyeit a technológiai innováció miatt nagymértékben fenyegeti a megszűnés veszélye.

Bár a program nem kizárólag a mesterséges intelligenciára összpontosít, olyan projekteket fognak finanszírozni vállalatok és nonprofit szervezetek számára, amelyek célja, hogy dolgozóikat az új technológiák használatára képezzék, ami magában foglalhatja a robotikát, az adattudományt és a mesterséges intelligenciát. "Szükséges a munkavállalók tudását a digitális és általános készségekre vonatkozó képzésekkel adaptálni, hogy az emberek a technológiát kiegészítve tudják végezni a munkájukat" - mondta Martina Lascialfari, az FRD intézményi tevékenységekért felelős vezetője. "Ez lehetővé teszi a vállalatok és a munkavállalók számára, hogy lehetőségként és ne fenyegetésként éljék meg a technológiát".


Az FRD a munkavállalókat segítő beavatkozásként jellemezte erőfeszítéseit, mivel a vállalatok egyre fejlettebb készségeket várnak el, hogy versenyképesek maradjanak a piacon. Olyan kísérleti projekteket akarnak létrehozni, amelyek méretezhetőek lehetnek, és céljuk, hogy informálják az olaszországi kormányzati politikát - mondta Lascialfari. A tervben fennmaradó pénz - mintegy 20 millió euró - a munkanélküliek vagy gazdaságilag inaktívak segítésére szolgál, hogy olyan digitális készségeket fejlesszenek, amelyek lehetővé teszik számukra a munkaerőpiacra való belépést.

Olaszországban rossz a helyzet: az FRD szerint a 16 és 74 év közötti lakosság 54 százaléka nem rendelkezik alapvető digitális készségekkel, míg az Európai Unióban ez az arány átlagosan 46 százalék. Ehhez képest egyre inkább olyan társadalmakra van szükségünk, amelyek használni tudják az MI-eszközöket, miközben bizonyos szempontból még a digitális írástudást sem sikerült igazán elérni. A Goldman Sachs egy nemrégiben készült jelentése szerint a generatív mesterséges intelligencia - vagyis a bejuttatott adatok alapján szöveget, képeket és videókat létrehozó szoftverek - felboríthatja a globális gazdaságot, és azt jósolja, hogy a munka 18 százalékát világszerte számítógépesíteni fogják, bár az elemzők figyelmeztetnek, hogy túl korai lenne felmérni, hogy ez mennyire lehet bomlasztó hatású.

Mielőtt a ChatGPT berobbant volna, közel öt évvel ezelőtt Finnország már bevezette az "1 százalék" tervét, amelynek célja, hogy a lakosság legalább 1 százalékát megtanítsa a mesterséges intelligencia alapfogalmaira egy online kurzuson keresztül. A könyvek írására és képek generálására képes chatbotok azóta nagyobb közfigyelmet fordítottak a generatív mesterséges intelligenciára. Miközben a képességek csodálatot váltottak ki, számos aggodalmat is kiváltottak, többek között a munkahelyek és a magánélet védelme miatt. A ChatGPT ráébresztette a világot arra a tényre, hogy még nem állunk készen a mesterséges intelligenciára.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások