Rekordszintet ért el az IT-szakemberhiány Németországban

Rekordszintet ért el az IT-szakemberhiány Németországban

2023. június 8. 23:13, Csütörtök
Minden eddiginél nagyobb mértékű a szakképzett munkaerő hiánya a kutatók szerint, a külföldről toborzás az egyetlen esélyük.

Az Instituts der deutschen Wirtschaft (a Német Gazdaság Intézete, IW) adatai szerint 2022-ben átlagosan 67 924 üres álláshely volt a német informatikai ágazatban - ez a legmagasabb szám a megfigyelés 2010-es kezdete óta. Ezzel szemben csak 27 136 informatikai végzettséggel rendelkező munkanélküli volt. A digitális infrastruktúra egyre nagyobb mértékű bővülése minden gazdasági ágazatban növeli a képzett szakemberek iránti keresletet - számoltak be a szervezet kutatói. 2015 óta nem minden informatikai álláshelyet tudtak betölteni képzett munkanélküliekkel. A világjárvány idején átmenetileg csökkent az üres álláshelyek száma, de 2021 óta ismét jelentősen bővítenek a cégek.

Különösen nagy hiány van egyetemi végzettségű szakemberekből, tavaly csak ezen a területen közel 34 000 szakemberből volt hiány. Az IW szerint tízből nyolc betöltetlen álláshelyre nem volt megfelelő képzettségű munkanélküli ezen a végzettségi szinten. Az alacsonyabb képzettségi szintek esetében valamivel kisebb a feszültség: a technikus végzettséggel rendelkező szakemberek közül mintegy 5600-an hiányoztak, a befejezett szakképzéssel rendelkezők közül pedig mintegy 2200-an. A teljes ágazatban tízből öt álláshelyet nem tudtak a munkáltatók az utóbbi időben betölteni. "Ezt a munkaerő-piaci rést rövid- és középtávon nem lehet egyetemi diplomásokkal betölteni" - hangsúlyozták a szakértők. Az elmúlt években csökkent a matematika, informatika és a természettudományok szakokon az egyetemekre jelentkező hallgatók száma. A jövőben a diplomások számának további csökkenése várható.


Ebben a helyzetben a vállalatok egyik módja az informatikai ágazatban a munkaerőhiány leküzdésére a szakképzett munkaerő külföldről történő toborzása. Ígéretes stratégia azonban az is, hogy más szakmacsoportokból érkező, ún. laterális belépőknek és alacsonyabb képzettségi szintről felfelé mozgó munkavállalóknak is esélyt adnak.

A Bitkom ágazati szövetség a szakmunkáshiányról készített rendszeres értékeléseiben az IW-nél jóval nagyobb hiánnyal számol: legutóbb 137 ezer szakmunkásra becsülte a hiányt. Az IW kutatói szerint ez az eltérő módszertanoknak köszönhető, mert a Bitkom nem a Szövetségi Munkaügyi Ügynökség hivatalos adatait használja, hanem a vállalati felmérésekből származó adatokat.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások