Szigorúan korlátozza a gyerekek képernyőidejét Kína

Szigorúan korlátozza a gyerekek képernyőidejét Kína

2023. augusztus 3. 12:07, Csütörtök
A kínai kormány olyan tervet terjesztett elő, amely korlátozza a kiskorúak által az elektronikus eszközök használatára fordítható időt és az általuk elérhető tartalmakat, továbbá a korhatárhoz illő anyagokat előállítását is szabályozzák.

A kínai Központi Kibertérügyi Bizottság által ismertetett terv azt javasolja, hogy a gyerekek által használt eszközök - beleértve az okostelefonokat, táblagépeket, okosórákat és más viselhető eszközöket - tartalmazzanak egy "kiskorúakra vonatkozó üzemmódot", amelyet a szülők felügyelhetnek. A kiskorú mód a gyermek életkorától függően különböző beállításokkal rendelkezik majd, és a szabályok akkor változnak, amikor a gyerekek betöltik a 8., 12. és 16. életévüket. A nyolc év alatti gyerekek naponta csak 40 percet használhatják az eszközöket, a kilenc és 16 év közötti korosztály számára ez egy órára nő. A tizenhét évesek napi két teljes órát kapnak. Kivételekre csak egyes megadott alkalmazások esetén van lehetőség, szülői hozzájárulással, ezeket a gyerekek a napi időkorláton túl is használhatják majd. A sürgősségi szolgáltatások, az oktatási alkalmazások és más gyerekbarát programok nem lesznek korlátozva.

A terv szerint a tartalomszolgáltatóknak fel kellene címkézniük a kiskorúak számára megfelelő tartalmakat és azokat könnyen megtalálhatóvá kellene tenniük a szolgáltatásaikban. A három év alatti gyerekek a koruknak megfelelő dalokat és egyéb anyagokat kapnak majd, és ajánlást tesznek a hangos tartalmak felkínálására. Négy és nyolc éves kor között a gyerekek általánosabb oktatási anyagokat láthatnak majd. Kilencéves koruk betöltésekor a népszerű természettudományokat, életvezetési ismereteket és az életkornak megfelelő híreket tartalmazó tartalmak lesznek elérhetők. A tizenhárom évesek "pozitív irányadó jelentőségű, szórakoztató tartalmakat" láthatnak, a tizenhét évesek pedig "az adott korosztály kognitív képességeinek megfelelő és egészséges információk ajánlására" ballagnak majd el.

Az emlegetett kiskorú mód megakadályozná a készülék használatát 22:00 és 06:00 óra között és emlékeztetné a felhasználókat, hogy 30 percenként tartsanak szünetet. Lehetővé tenné a szülők számára az eszközhasználati idők beállítását, kikerülés ellen pedig olyan intézkedéseket tartalmazna, miszerint például csak szülői engedéllyel engedélyezné a gyári visszaállítást. A kiskorú mód alkalmazásnak mindig jelen kell lennie a készülék kezdőlapján, anélkül, hogy a felhasználó elrejthetné vagy eltávolíthatná azt. A terv azt is előírja, hogy a gyerekek által megtekintett összes tartalomnak szocialista értékeket kell tükröznie, és mentesnek kell lennie az olyan anyagoktól, amelyek negatívan befolyásolhatják a fizikai vagy mentális egészséget. Az ügyes gyerekekre is gondoltak, mert leírják, hogy a fejlesztői mód csak akkor legyen elérhető, ha a szülők engedélyezik.


A korlátozások Peking legújabb erőfeszítései arra, hogy megpróbálja korlátozni az internetfüggőséget, amely a fiataloknál széles körben elterjedt problémának számít. Peking 2019-ben napi 90 percben korlátozta a gyermekek napi online játékidejét, 2021-ben pedig szigorította ezeket a korlátozásokat: pénteken, hétvégén és ünnepnapokon csak napi egy órát engedett a gyermekeknek online játékra. Az olyan rövidfilmes és online videós platformok, mint a Douyin, a Bilibili és a Kuaishou olyan ifjúsági módokat vezettek be, amelyek korlátozzák a kiskorúaknak mutatott tartalmak típusát és a szolgáltatás használatának időtartamát. A gyerekeknek olyan oktatási tartalmakat állítanak elő, mint például a tudományos kísérletek. Mégis, a szabályokat nehéz betartatni: a Tencent még azzal is próbálkozott, hogy arcfelismerő technológiával figyelje a játékaiban játszó embereket és leállítsa őket, ha a szoftver megállapította, hogy a játékos gyermek.

A tervezet egy vitairat, de Hszi Csin-ping Kínájában az ilyen javaslatok gyakran kevés változtatással jutnak el a szabályozásig. Az iránymutatásokhoz szeptember 2-ig várják a nyilvánosság visszajelzéseit, azt azonban nem közölték, hogy az új szabályok mikor lépnek hatályba. Ha elfogadják, rengeteg teendője lesz a technológiai és tartalmi ökoszisztémák szereplőinek - Kínában a cégek gyakran felelősek a szabályok betartásáért. A legújabb korlátozások olyan cégeket érintenének, mint a Tencent, Kína legnagyobb online játékokkal foglalkozó vállalata, valamint a ByteDance, amely a népszerű rövid videós platformot, a Douyint üzemelteti. Az Apple-nek és a Google-nek is gondoskodniuk kell arról, hogy operációs rendszereik és online áruházaik megfeleljenek az átfogó szabályozásnak, ahogyan a kínai alkalmazásboltoknak is. A tartalomgyártóknak olyan csapatokat kell majd működtetniük, amelyek a korhatárnak megfelelő tartalmakkal foglalkoznak.

A kínai és más szülők azonban nem biztos, hogy bánják a technológiai és tartalomszolgáltató vállalatokra rótt terheket. A tartalomszűrők és a router-szintű ellenőrzések világa nehezen kezelhető és alig használható alkalmazásokból áll, melyek gyakran annyira zavarják a gyereke internetezését korlátozni kívánó felnőtteket is, hogy nem is feltétlen éri meg vele foglalkozni. Valószínűleg minden gyakorló szülő beszámolhat néhány kellemetlen incidensről gyerekével kapcsolatban, valamilyen online rossz élményéről, ami nyilván átvészelhető, de meglett volna az ember nélküle. Kína ökoszisztéma-szintű megközelítése az ázsiai ország merev értékrendjét tükrözi, amely egy európai számára idegen lehet, mégis sok szülő vonzónak találhatja Kína megközelítését.

Az, hogy egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek arra, hogy szabályozzák, hogyan és mennyi ideig használják a gyerekek az internetet, arra kényszerítheti a fejlesztőket, hogy szétválasszák termékcsaládjukat. Ezek a szabályok erősen differenciált piacokat hoznak létre a különböző korú gyerekek és a felnőttek számára, ez pedig kihatással lehet Kína jövedelmező videojáték-ágazatára. Az ország videojáték-játékos népessége június végére 668 millióra nőtt, és az év első felében 20 milliárd dollárt termelt az iparág kormány által irányított kereskedelmi szövetsége, a CGIGC szerint. A három legnagyobb bevételt hozó mobiljáték júniusban szintén kínai fejlesztőktől származott: a PocketGamer szerint a Tencent-féle Honor of Kings, a PUBG Mobile, valamint a Mihoyo Games Honkai: Star Rail-je volt.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások