A zene­kiadók szerint jogot sért az Internet Archívum fél évszá­za­dos gyűjteménye

A zene­kiadók szerint jogot sért az Internet Archívum fél évszá­za­dos gyűjteménye

2023. augusztus 16. 12:22, Szerda
A múlt megőrzését célul tűző Internet Archívum bedigitalizált régi lemezeket, de a kiadók szerint ezzel sérti a szerzői jogot.

Az Internet Archívumot szerzői jogok megsértése miatt beperelte a zenei óriások koalíciója, annak ellenére, hogy egy hasonló szerzői jogi keresetet már elvesztett a könyvkiadók egy csoportjával szemben. A nonprofit szervezet elleni pert az UMG Recordings, a Capitol Records, a Concord Bicycle Assets, a CMGI Recorded Music Assets, a Sony Music és az Arista Music nyújtotta be egy New York-i szövetségi kerületi bíróságon. Azt állítják, hogy az Internet Archive neve alatt működő archiváló szolgáltatás sérti az érintett zenei cégek szerzői jogait azzal, hogy régi 78 RPM-es felvételekről átvett hangfájlokat digitalizált és terjesztett online.

"Ennek valódi lényege a megőrzés, a kutatás és a felfedezés" - mondta Brewster Kahle, az Internet Archive igazgatója és társalapítója a projektről szóló 2017-es előadáson. A zenei cégek másként érvelnek. "Az alperesek a "megőrzés és kutatás" leple alatt próbálják védeni a zenei generációk nagymértékű ellopását, de ez csak álca: tevékenységük messze túlmutat ezeken a korlátozott célokon" - állítja a panasz. "Az Internet Archive szemérmetlenül arra törekszik, hogy mindenki számára ingyenes és korlátlan hozzáférést biztosítson a zenéhez, függetlenül a szerzői jogoktól".

Az Internet Archive Great 78 Projectje több mint 400 000 felvétellel büszkélkedhet. A panaszt kísérő felsorolás 2749, a felperes cégek által ellenőrzött dalt azonosít. Ezek között olyan művészek dalai vannak, mint Frank Sinatra, Thelonious Monk, Ella Fitzgerald, Billie Holiday, Miles Davis és Louis Armstrong. "A washingtoni ügyvédek meg akarják semmisíteni a 70-120 éves, karcos, 78 fordulat/perces lemezek digitális gyűjteményeit, amelyen elkötelezett emberek 2006 óta dolgoznak" - írta Kahle az X-en (Twitteren).

A zenei pereskedés csak most indul, de az Internet Archive pénteken megállapodást kötött könyvkiadók egy csoportjával - a Hachette Book Group, a HarperCollins Publishers, a John Wiley & Sons és a Penguin Random House kiadókkal -, miszerint korlátozza a birtokában lévő fizikai könyvek digitális másolatainak kölcsönzését. A kiadók keresetüket 2020-ban nyújtották be, amikor a Covid miatt bezártak a könyvtárak, amin az Internet Archive úgy próbált segíteni, hogy beindított egy "nemzeti sürgősségi könyvtárat", és bevezetett egy "ellenőrzött digitális kölcsönzési" programot. "Ez egy olyan kölcsönzés-szerű rendszer, amelyben a könyvtár a tulajdonában lévő könyvek digitális változatát egyszerre csak egy olvasónak kölcsönzi ki, ugyanazokat a technikai védelmeket alkalmazva, amelyeket a kiadók a további terjesztés megakadályozására használnak" - magyarázta akkor az Internet Archívum.

Az elképzelés szerint az ilyen elektronikus kölcsönzés nem sérti senki szerzői jogait, mivel a könyv minden egyes digitális példánya mögött a könyvtár gyűjteményében található fizikai példány áll - legalábbis ezt remélte a szervezet. Az archívum a fizikailag tulajdonában lévő könyvek mindegyikéből egy-egy digitális példányt kölcsönzött ki egyszerre az embereknek. Az Internet Archive úgy vélte, hogy ez a program a szerzői jogi törvények szerint megfelel a tisztességes felhasználás követelményeinek, Márciusban azonban John Koeltl New York-i bíró elutasította ezt az érvelést. Ennek eredményeként az Archívum most korlátozza a digitális könyvkölcsönzési programot, és beleegyezett abba, hogy fizet a kiadóknak, ha a nonprofit szervezet fellebbezése sikertelen lesz.

A kiadók 127 szerzői jogi védelem alatt álló könyvet jelöltek meg a bírósági beadványaikban, így a törvényes kártérítés - amely szándékos jogsértés esetén művenként akár 150 000 dollár is lehet - meghaladhatja a 19 millió dollárt. Ez a szervezet 2019-es 36,7 millió dolláros költségvetésének több mint a fele. A ténylegesen kialkudott összeg azonban valószínűleg ennél jóval alacsonyabb. A bíró egy megoldatlan kérdésben az Internet Archive mellé állt: elfogadta az archívum által a megállapodás hatálya alá tartozó könyvek meghatározását. A rendelet eredményeképpen az Internet Archive nem terjeszthet szerzői jogvédelem alatt álló, kereskedelmi forgalomban bármilyen elektronikus szövegformátumban elérhető könyveket. A nonprofit szervezet azonban továbbra is terjesztheti a kereskedelmi forgalomban nem digitalizált, csak papíron létező szövegek digitális változatait - ezt a kategóriát a kiadók szerették volna bevonni a beleegyező határozat feltételeibe.

Tehát, hogy egyértelmű legyen: az Internet Archive bíróság által jóváhagyott paktumot kötött a kiadókkal, amelyben ígéretet tesz arra, hogy korlátozza a könyvek kölcsönzését, de attól még fellebbezni fog az eredmény ellen, abban a reményben, hogy teljesen eltörölheti a végzést. "A könyvtárakat ma soha nem látott mértékű támadások érik, a könyvek betiltásától kezdve a finanszírozás csökkentésén át az olyan túlbuzgó perekig, mint amilyen a mi könyvtárunk ellen indított per volt" - mondta Kahle. "Ezek az erőfeszítések elvágják a nyilvánosság hozzáférését az igazsághoz demokráciánk kulcsfontosságú időszakában. Erős könyvtárakra van szükségünk, ezért fellebbezünk a döntés ellen".

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások