Az Európai Parlament szkeptikus a digitális euróval kapcsolatban

Az Európai Parlament szkeptikus a digitális euróval kapcsolatban

2023. szeptember 5. 22:46, Kedd
Fabio Panetta, az Európai Központi Bank ügyvezető igazgatója beszámolót tartott az Európai Parlament Gazdasági Bizottságában, amelynek tagjai aggodalmukat fejezték ki a digitális euró bevezetésének bankoknak okozott költségei miatt, és mert nem egyértelmű számukra milyen előnyöket nyújtana a projekt az uniós polgárok számára.

Az Európai Bizottság idén júniusban a digitális euró rendeletére tett javaslatot, amely jogi kereteket szabna az euróval egyenértékű digitális fizetőeszköz esetleges bevezetéséhez. Míg a rendeletet az uniós tagállamoknak és az Európai Parlamentnek jóvá kell hagynia, a technikai munka nagy részét az Európai Központi Bank (EKB) végzi, amely végül a digitális euró kibocsátásáért lenne felelős. De nem mindenki van meggyőződve az egész értelméről. Markus Ferber jobbközép európai parlamenti képviselő aggodalmát fejezte ki a digitális eurorendszer költségei miatt, amely a digitális eurót elfogadó üzletek és a bankok számára merülne fel, amelyeknek az infrastruktúrát kellene biztosítaniuk anélkül, hogy a felhasználóknak az alapvető digitális eurófizetési szolgáltatásokért díjat számítanának fel. "Nem kellene további díjakat felszámítani, de a közvetítőknek be kellene fektetniük a központi bank új, a magánszektorral versenyző fizetési infrastruktúrájába" - mondta.

Joachim Schuster szociáldemokrata képviselő eközben azt kérdezte, mi a célja a digitális eurónak. "Számomra nem teljesen világos, hogy mi lenne az előnye a polgárok számára" - mondta. Michiel Hoogeveen jobboldali képviselő az ECR képviselőcsoportból még nyersebben fogalmazott. "Szerintem ez egy olyan megoldás, amely a problémát keresi" - mondta, azzal érvelve, hogy "a digitális euró úgynevezett előnyeit" már az azonnali fizetésekről szóló rendelet is lefedte. Ezt a rendeletet az EU Bizottsága 2022-ben javasolta, hogy az azonnali fizetéseket az EU-ban és az Európai Gazdasági Térségben (EGT) bankszámlával rendelkező valamennyi polgár számára elérhetővé tegye.


Panetta - aki novemberben távozik az EKB éléről, hogy az olasz jegybank vezetője legyen - a digitális euróval szemben megfogalmazott kritikák többségét megválaszolta. A kereskedők költségeit illetően Panetta elmondta, hogy nem lesznek pluszköltségek. A Bizottság jogalkotási javaslata szerint a díjak nem haladhatják meg a hasonló fizetési eszközök díjait. Panetta azzal érvelt, hogy a digitális euróval történő fizetés lehetővé tenné a kereskedők számára, hogy más, költségesebb fizetési szolgáltatókkal, például a hitelkártya-társaságokkal szemben alternatívát nyújtsanak, és ez a további verseny összességében alacsonyabb díjakat eredményezne. "Ami azt illeti, a felméréseink szerint a kereskedők a leglelkesebb támogatók" - mondta.

A kereskedők által fizetendő díjakat a bankok kapnák, amelyek kompenzálnák az általuk létrehozott és a felhasználók számára ingyenesen biztosított infrastruktúrát. "A bankok kompenzációt kapnak a munkájukért" - mondta Panetta válaszul Ferber aggodalmára, miszerint a bankok költségei megnövekednek. Sőt, azzal érvelt, hogy a bankok további szolgáltatásokat kínálhatnak a felhasználóknak, amiből profitálhatnak. A teremben lévő képviselők körében érezhető általános bizonytalanságra reagálva Panetta hangsúlyozta, hogy a digitális térben szükség van egy készpénz-egyenértékre. "Nincs olyan digitális fizetőeszközünk, amely mindenhol használható lenne az EU-ban, és ez különös" - mondta. Úgy érvelt, hogy az alternatíva nem feltétlenül a jelenlegi helyzet fennmaradása, hanem egy olyan helyzet, amelyben a gyakran nem európai magán digitális fizetési szolgáltatók teret nyerhetnek a készpénzzel szemben.

Az EKB-t is úgy állította be, mint a bankok számára más szereplőknél jobb üzleti partnert. "A bankokra bíznánk, hogy a digitális eurót kiegészítő pénzügyi szolgáltatásokat kínáljanak. Ez nem lenne igaz, ha a nagy technológiai cégek belépnének a piacra" - mondta. "Ha lehet ilyet mondani, nem tudnak kevésbé törődni az európai bankok esetleges közvetítő szerepének megszűnésével" - mondta Panetta, aki arra is figyelmeztetett, hogy az európai szolgáltatóktól való eltávolodás alááshatja az EU monetáris szuverenitását. Ezután azzal érvelt, hogy a digitális euró a magánélet erősebb védelmét kínálja, mint a magán digitális fizetési szolgáltatók, mivel lehetővé tenné az anonim offline fizetéseket, és mivel az EKB nem tudná azonosítani a digitális eurószámlák tulajdonosait.

Az EP-képviselőknek most lehetőségük van arra, hogy az uniós tagállamokkal együtt alakítsák ki a rendeletet. Az EKB csak akkor lesz képes a digitális eurót kibocsátani az említett rendeletben meghatározott keretek között, ha a rendeletet a Parlament és az uniós országok is elfogadják.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások