Sztárszerzők is csatlakoztak az OpenAI-t perelő írókhoz

Sztárszerzők is csatlakoztak az OpenAI-t perelő írókhoz

2023. szeptember 21. 22:54, Csütörtök
Népszerű szerzők - köztük John Grisham, Jonathan Franzen, George R. R. Martin, Jodi Picoult és George Saunders - csatlakozott az Authors Guild, az Egyesült Államok legrégebbi és legnagyobb írói szakmai szervezetéhez az OpenAI elleni perben. "Tömeges, szisztematikus lopásnak" és szerzői jogsértésnek tartják könyveik felhasználását a vállalat nagy nyelvi modelljeinek (LLM) kiképzésére. A per egy olyan csoportos kereset, amely becslések szerint több tízezer szerzőt foglal magában, némelyikük több művel is érintett, és az OpenAI jogsértett művenként 150 000 dollárral tartozhat.

"A generatív MI a tartalomszolgáltatók régóta tartó kizsákmányolásának új korszakát jelenti" - nyilatkozta Franzen. "A szerzőknek jogukban kell állnia eldönteni, hogy felhasználják-e műveiket egy MI betanítására. Ha pedig úgy döntenek, hogy beleegyeznek, akkor megfelelő kompenzációt kell kapniuk." Az OpenAI ellen tucatnyi hasonló per indult, és a cég érvelése szerint - melyet egy másik perben fejtettek ki - a perlő szerzők "félreértik a szerzői jog hatályát, és nem veszik figyelembe a korlátozásokat és kivételeket (beleértve a tisztességes felhasználást), amelyek megfelelően teret engednek az olyan innovációknak, mint a mesterséges intelligencia élvonalában most megjelenő nagyméretű nyelvi modellek".

Az írók panasza szerint az OpenAI "LLM-jei veszélyeztetik a szépirodalmi írók megélhetési lehetőségeit, mivel az LLM-ek lehetővé teszik, hogy bárki automatikusan és szabadon (vagy nagyon olcsón) létrehozzon olyan szövegeket, amelyek létrehozásáért egyébként fizetni kellene az íróknak". A szerzőket az is aggasztja, hogy az LLM-ek olyan mesterséges intelligencia-eszközöket táplálnak, amelyek "képesek származékos műveket kiköpni: olyan anyagokat, amelyek az ő műveiken alapulnak, azokat utánozzák, összefoglalják vagy parafrazálják", a szerzők "saját pusztulásának motorjává" változtatva műveiket, károsítva a könyvpiacot számukra. Tehát az írók nem csak amiatt elégedetlenek, mert az OpenAI engedély nélkül képezte ki a modelljeit a munkáikon, hanem mert az MI-rendszerek az emberek kéréseire válaszolva tisztességtelenül másolják az írásaikat.


A panasz rámutat, hogy a ChatGPT-t sikeresen kérték arra, hogy készítsen egy "részletes vázlatot A Trónok harca előzménykönyvéhez Martin A jég és tűz dala című sorozat meglévő könyveinek azonos karaktereit használva". Hasonló eredményekre volt lehetőség a többi szerző esetében is, akik csatlakoztak a perhez. A felperesek gyanúja szerint kalózkönyvek kerültek az OpenAI képzési adataiba. "A GPT-3 és a GPT-4 közötti teljesítmény és kifinomultság növekedés a képzési adathalmazok méretének korrelatív növekedésére utal, ami arra enged következtetni, hogy a GPT-4 képzéséhez kalóz e-könyvek egy vagy több nagyon nagy forrását kellett felhasználni" - áll a panaszban, hozzátéve: "Az OpenAI más módon nem tudta volna megszerezni a GPT-4-hez hasonló nagy teljesítményű LLM képzéséhez szükséges könyvek mennyiségét."

A panasz szerint még rosszabb, hogy a származékos művek létrehozásának lehetőségei köré üzletek épülnek és olyan vállalkozások jelennek meg, amelyek olyan súgókat árulnak, amelyek lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy belépjenek egy szerző könyveinek világába, és abban a világban származékos történeteket hozzanak létre. A Socialdraft nevű vállalkozás például lehetővé teszi a ChatGPT által, hogy bárki "beszélgetéseket" folytasson olyan népszerű szépirodalmi szerzőkkel, mint a felperes Grisham, a felperes Martin, Margaret Atwood, Dan Brown és mások, valamint olyan felkéréseket, amelyek azt ígérik, hogy segítenek az ügyfeleknek "Bestseller könyveket készíteni mesterséges intelligenciával".


A panasz szerint az OpenAI kizárólag köztulajdonban lévő műveken képezhette volna az LLM-eket, vagy "ésszerű licencdíjat" kellett volna fizetnie a szerzőknek. A szerzők úgy érzik, hogy jogvédett műveik nélkül az OpenAI "nem rendelkezne olyan kereskedelmi termékkel, amellyel károsíthatná - ha nem bitorolhatná - e professzionális szerzők műveinek piacát". "Ebben semmi tisztességes nincs" - áll a szerzők keresetében. Panaszukban megjegyezték, hogy az OpenAI vezérigazgatója, Sam Altman azt állítja, hogy osztja az aggodalmaikat, és azt mondta a kongresszusnak, hogy "az alkotók megérdemlik az alkotásaik felhasználásának ellenőrzését", és megérdemlik, hogy "hasznot húzzanak ebből a technológiából". De - teszi hozzá a kereset - eddig Altman és az OpenAI - amely a felperesek állítása szerint "dollármilliárdokat kíván keresni" az LLM-jeivel - "nem bizonyult hajlandónak arra, hogy ezeket a szavakat tettekre váltsa".

Saunders szerint a per egy "kísérlet arra, hogy a technológiai világot arra ösztökélje, hogy beváltsa gyakori nyilatkozatait, miszerint a kreativitás oldalán áll". Azt is elmondta, hogy a tét túlmutat a szerzők műveinek védelmén. "Az íróknak méltányos díjazást kell kapniuk munkájukért" - mondta Saunders. "A méltányos díjazás azt jelenti, hogy egy személy munkáját értékelik. Ez pedig megüzeni a kultúrának, hogy mit gondoljon erről a munkáról és az azt végző emberekről. És az írók munkája - az emberi képzelet, amely a valósággal küzd, és megpróbálja felismerni benne az erényt és a felelősséget - alapvető fontosságú egy működő demokrácia számára."


A szerzők panasza szerint mivel egyre több író tapasztalja azt, hogy MI tartalomgyártó eszközökkel helyettesítik őket, egyre több szerző érzi úgy, hogy jogosult az OpenAI kártérítésére. Az Authors Guild közölte a bírósággal, hogy a 2023 márciusában végzett belső felmérésükre válaszoló szerzők 90 százaléka "úgy véli, hogy az íróknak kompenzációt kell kapniuk munkájuknak az MI kiképzésében történő felhasználásáért". Ezen felül más veszélyek is fennállnak - állt a panaszukban -, többek között az, hogy "a ChatGPT-t alacsony minőségű e-könyvek előállítására használják, szerzőknek adják ki magukat, és kiszorítják az ember által írt könyveket".

A szerzők szerint annak ellenére, hogy Altman nyilvánosan támogatja az alkotókat, az OpenAI szándékosan megkárosítja őket. Az OpenAI maga is elismerte, hogy szerzői jogvédelem alatt álló műveket is felhasznál LLM-jei képzésére, és bizonyíték van arra is, hogy az OpenAI LLM-jei "teljes egészében lenyelték" a könyveiket. "Egészen a közelmúltig a ChatGPT-t fel lehetett kérni arra, hogy a szerzői jogvédelem alatt álló könyvekből származó szöveg idézeteit nagy pontossággal adja vissza" - áll a panaszban. "Most azonban a ChatGPT az ilyen felszólításokra általában a következő kijelentéssel válaszol: "Nem tudok szó szerinti kivonatokat szolgáltatni szerzői jogvédelem alatt álló szövegekből." A szerzők számára ez azt sugallja, hogy az OpenAI óvatosabban jár el a szerzők szaporodó panaszaival szemben. Azzal vádolják az OpenAI-t, hogy "átláthatatlan", és nem hajlandó megvitatni az LLM-ek adatkészleteinek forrásait.

A szerzők esküdtszéki tárgyalást követeltek és végzést kértek egy New York-i amerikai kerületi bíróságtól, hogy megakadályozzák az OpenAI szerzői jogsértését, azt állítva, hogy ha az OpenAI LLM-jei továbbra is illegálisan használják fel műveiket, elveszítik a licencelési lehetőségeket. Rachel Geman, a Lieff Cabraser cég partnere és a szerzők társügyvédje szerint az OpenAI "a szerzők műveinek másolására vonatkozó döntése, amelyet a szerzők számára választási lehetőség felkínálása vagy bármilyen kompenzáció biztosítása nélkül hajtott végre, az írók szerepét és megélhetését fenyegeti. Ez semmiképpen sem egy technológia elleni ügy. Ez egy vállalat elleni ügy az írók fontos jogainak védelmében."

Az OpenAI szóvivője elmondta, hogy "a kreatív szakemberek világszerte a ChatGPT-t használják kreatív folyamatuk részeként. Tiszteletben tartjuk az írók és szerzők jogait, és úgy gondoljuk, hogy az MI-technológiából nekik is hasznot kell húzniuk. A világ számos alkotójával, köztük az Authors Guilddel is termékeny beszélgetéseket folytatunk, és együttműködve dolgozunk azon, hogy megértsük és megvitassuk az MI-vel kapcsolatos aggályaikat. Bízunk benne, hogy továbbra is találunk kölcsönösen előnyös módokat a közös munkára, hogy segítsük az embereket az új technológia hasznosításában egy gazdag tartalmi ökoszisztémában."

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások