Világútlevelet és világpénzt alkotott az OpenAI alapítója, Sam Altman

Világútlevelet és világpénzt alkotott az OpenAI alapítója, Sam Altman

2023. július 25. 21:34, Kedd
A Worldcoin nevű startup azt szeretné, ha minden ember okostelefonján lenne egy kriptotárca (benne a valutájukkal), de ehhez azonosításra is szükség van. A World ID egy olyan "digitális útlevél", amely bizonyítja, hogy a tulajdonosa valódi ember, nem pedig egy mesterséges intelligencia. Alex Blania társalapító közlése szerint a blokkláncban tárolt világazonosító célja a magánélet védelme, mert egyetlen szervezet sem tudja ellenőrizni vagy leállítani azt.

Egy World ID megszerzéséhez regisztrálni kell, majd be kell szkennelni a szemünket - pontosabban egy íriszszkennelést kell végezni a Worldcoin "gömbjével", egy körülbelül bowlinggolyó méretű ezüstgolyóval. Amint a gömb íriszszkennelése igazolja, hogy a regisztráló valódi ember, létrehoz számára egy World ID-t. Sam Altman, a ChatGPT-t kifejlesztő cég vezetője elismerte, hogy az íriszszkennelő technológia egyértelműen riasztó lehet egyesek számára, de bízik abban, hogy megfelelő magyarázattal a vállalat vonzóvá tudja tenni a felhasználókat. A Worldcoin mögött álló cég a San Franciscó-i és berlini székhelyű Tools for Humanity. A projektnek a béta-időszakból már 2 millió felhasználója van, és a szervezet 20 ország 35 városában ígéri a szkennelés megvalósíthatóságát. (Legközelebb hozzánk Varsó vagy München van.)


Alex Blania és Sam Altman

Az alapítók szerint a világazonosító létrehozását a ChatGPT-hez hasonló generatív mesterséges intelligencia chatbotok megjelenése kényszerítette ki. A World ID segítségével meg lehet különböztetni a valódi embereket a mesterséges intelligenciával működő robotoktól az interneten. Hogy növeljék a szkennelési hajlandóságot, azok, akik bizonyos országokban regisztrálnak, a Worldcoin WLD kriptopénz 25 tokenjét is megkapják. Hogy ez mennyit ér? A WLD árfolyama a világ legnagyobb kriptotőzsdéjén, a Binance-en jelenleg két és fél amerikai dollár, de indulásakor mindössze 15 cent volt, rekordja pedig 5,29 dollár. A Binance honlapja szerint eddig összesen 25,1 millió dollár értékben kereskedtek a virtuális valutával.

A Worldcoin honlapja szerint lehetséges alkalmazási területek lehetnek a hagyományosan csalásra hajlamos ösztönző stratégiák, például a kuponok és a hűségprogramok jóváhagyásához, a botok elleni küzdelem a személyazonosság megerősítésével és egy globálisan demokratikus kormányzási mechanizmus elősegítése. Sam Altman szerint a Worldcoin segíthet a robotika és a mesterséges intelligencia miatt átalakuló gazdaság kárainak enyhítésében is, például az univerzális alapjövedelem elosztásánál.

Elképzelése szerint az UBI egy a kormányok által működtetett szociális juttatási program lenne, ahol minden egyén jogosult kifizetésre. Mivel a mesterséges intelligencia "egyre több olyan munkát fog elvégezni, amelyet most az emberek végeznek", Altman úgy véli, hogy az UBI segíthet a jövedelmi egyenlőtlenségek leküzdésében. Mivel csak valódi emberek rendelkezhetnek világazonosítóval, az UBI bevezetése a csalások visszaszorítására is felhasználható lenne. Altman elmondta, hogy szerinte egy UBI-val rendelkező világ "nagyon messze van a jövőben", és nincs világos elképzelése arról, hogy milyen entitás osztaná ki a pénzt, de a Worldcoin megteremti az alapokat ahhoz, hogy ez valósággá váljon. "Úgy gondoljuk, hogy el kell kezdenünk kísérletezni a dolgokkal, hogy kitaláljuk, mit kellene tennünk" - mondta.


A vállalat céljait azonban meghiúsítják az amerikai szabályozó hatóságok, amelyek a kriptovaluták spekulációs és csalási célokra való felhasználásától való félelmük miatt nem rajongói a digitális eszközöknek. Emiatt a Worldcoin tokenek kezdetben nem lesznek elérhetőek az Egyesült Államokban. "Azt mondanám, hogy a világ lakosságának 95 százaléka nem az USA-ban él. Egy ilyen projektet nem az Egyesült Államok tesz lehetővé vagy tesz tönkre. A kriptovaluták terén sok rossz szereplő volt, és ez igazán szégyenletes. Ki kell érdemelnünk az emberek bizalmát, ezért magyarázzuk el ilyen alaposan, hogyan működik a technológia" - mondta Sam Altman.

A szabályozási akadályok ellenére a befektetők eddig nagyjából 250 millió dollárt öltek a Worldcoinba, köztük az Andreessen Horowitz és a Khosla Ventures kockázati tőkecsoportok, Reid Hoffman internetes vállalkozó és - FTX-birodalmának összeomlása előtt - Sam Bankman-Fried. Alex Blania, a Worldcoin társalapítója elmondta, hogy a vállalat az amerikai szabályozói ellenőrzés miatt csak korlátozottan nyilatkozhat kereskedelmi ambícióiról, de a projekt Tiago Sada, a vállalat termékvezetője szerint "pénzt fog termelni". "Minden termékünk profitorientált. Végül lesz egy csomó különböző pénztárca és élmény, amelyek pénzt fognak termelni". A Worldcoin azt is felvázolta, hogy tervei szerint az összes kibocsátott token mintegy 20 százalékát megtartja, és az értéküket "a gömb gyártásának és a kezdeti protokollfejlesztésnek, az ökoszisztéma fejlesztésének és karbantartásának" finanszírozására használja fel.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások