Oroszország betiltja a VPN szolgáltatásokat

Oroszország betiltja a VPN szolgáltatásokat

2023. október 4. 15:13, Szerda
Az orosz távközlési felügyelet nem szeretné, ha bárki is olyan hírforrásokból tájékozódna, amelyeket nem tudnak ellenőrizni.

Artem Sheikin szenátor, a Digitális Gazdaság Fejlesztéséért Felelős Tanács elnökhelyettese közölte, hogy az orosz távközlési felügyelet, a Roszkomnadzor blokkolni fog minden olyan VPN-t, amely tiltott anyagokhoz való hozzáférést tesz lehetővé és 2024-től kezdődően kitiltják a VPN szoftvereket az országban elérhető alkalmazásboltokból, beleértve a Play Marketet és az AppStore-t is. . A szenátor szerint a tiltás célja, hogy az oroszok ne férjenek hozzá nem megfelelő anyagokhoz, különösen a Meta által üzemeltetett közösségi hálózatokhoz, mivel Oroszország szerint azok szélsőséges ideológiákat terjesztenek. A Tanács felkérte a Roszkomnadzor vezetőjét, Andrej Lipovot arra is, hogy ellenőrizze, a hivatalos RuStore androidos alkalmazásboltban lévő VPN-szolgáltatások megfelelnek-e az orosz törvényeknek, és szükség esetén blokkolja ezeket a szolgáltatásokat.

Ez nagy lépés lehetne Vlagyimir Putyin diktatórikus rendszere számára, ha nem próbálták volna már meg eddig is ellehetetleníteni a VPN-eket - de nem sok sikerrel jártak. Már 2017-ben azt remélte az orosz hálózatfelügyelet, hogy a VPN-eket kínáló oldalakhoz való hozzáférés blokkolásával célt ér, de 2022-ben, az ukrajnai háború kitörésekor mégis özönlöttek az emberek ezekhez a szolgáltatókhoz, mert olyan információkra vágytak, amelyeket nem ellenőriz a hatalom. Moszkva most újonnan nekirugaszkodik a kérdésnek, a szenátor bejelentése szerint a tiltások március 1-jétől lépnek hatályba. Maga a Roszkomnadzor nem említette a VPN-ek blokkolásának határidejét, és a szenátor nem adott részleteket arról, hogy Moszkva hogyan kíván ennek a tilalomnak érvényt szerezni, ha már eddig kudarcot vallottak.

A VPN-fejlesztők és -üzemeltetők tudják, hogy termékeik pont azokban az országokban a legnépszerűbbek, ahol a kormány nagyon nem akarja, hogy azok használhatóak legyenek. Meglehetősen nagy tehát a tapasztalatuk az ellenintézkedések kikerülésében, és a felhasználók tiltások kijátszására irányuló edukálásában. Már csak azért is megteszik ezt, mert ha az ügyfelek nem férnek hozzá a szolgáltatásukhoz vagy az nem működik, akkor az emberek fizetni sem fognak nekik érte. Tehát bármit is talál ki a Roszkomnadzor, az valószínűleg fegyverkezési versenyt indít el Moszkva és a VPN-szolgáltatók között.

Az sem ismert, hogy a Roszkomnadzornak van-e elegendő eszköze a nyílt forráskódú VPN-ek felderítésére és eltérítésére, és a VPN-ek mobil eszközökre történő letöltésének tiltása szintén kihívást jelent a szabályozó hatóság számára. Talán Moszkva Pekinghez fűződő szoros kapcsolatai segítenek majd abban, hogy ez a tilalom működjön: Kína tavaly úgy módosította a Nagy Tűzfalat, hogy felismerje és eltérítse a VPN szoftvereket. Hogy a két nemzet "határok nélküli barátsága" kiterjed-e a cenzorszoftverek megosztására, nem tudni, de hamarosan kiderülhet.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások