Humanoid robotokat tesztel az Amazon

Humanoid robotokat tesztel az Amazon

2023. október 20. 11:10, Péntek
A Delivering the Future rendezvényen az Amazon bejelentette, hogy ember kinézetű robotokat tesztel raktáraiban. A technológiai óriás egyre több műveletet automatizál, a cég közlése szerint a lépés célja, hogy "felszabadítsuk a dolgozókat, hogy jobban kiszolgálhassuk ügyfeleinket".

Az Agility Digit robotja karokkal és lábakkal rendelkezik, és az emberhez hasonlóan képes mozgatni, megfogni és kezelni a tárgyakat. "A Digit mérete és alakja jól illeszkedik az emberek számára tervezett épületekhez. A technológia kezdeti felhasználása az lesz, hogy segítse az alkalmazottakat a konténerek újrahasznosításában, ami egy erősen ismétlődő folyamat, amikor az üres konténereket felszedjük és mozgatjuk, miután a készleteket teljesen kiszedtük belőlük." - közölte a cég. Egy szakszervezet szerint viszont az Amazon "évek óta robotként kezeli a dolgozóit". "Az Amazon automatizálása az emberek nélküli üzemek felé tartó versenyfutás. Már több száz munkahelyet láttunk eltűnni miatta a logisztikai központokban" - mondta Stuart Richards, a brit GMB szakszervezet szervezője. Az Amazon szerint viszont robotikai rendszerei valójában "több százezer új munkahely" létrehozásához járultak hozzá a vállalaton belül. "Ez 700 új munkakategóriát foglal magában, olyan szakképzett munkakörökben, amelyek korábban nem léteztek a vállalaton belül" - közölte a cég.

A technológiai óriás szerint jelenleg több mint 750 000 robot dolgozik "együttműködve" az emberi alkalmazottakkal, gyakran "erősen ismétlődő feladatok" elvégzésére. Tye Brady, az Amazon Robotics vezető technológusa egy seattle-i sajtótájékoztatón újságíróknak azt mondta, hogy a tesztelés "nagyon-nagyon korai szakaszban" van, és hozzátette: "Nagyon sokat foglalkozunk azzal, hogy jobban megértsük, és megnézzük, hogy illeszkedik-e a folyamatainkhoz". Az emberek "pótolhatatlanok", és vitatta azt a feltételezést, hogy a vállalatnak a jövőben teljesen automatizált raktárai lehetnek. "Egyáltalán nem gondolom úgy, hogy ez valaha is valósággá válhat" - mondta. "Az emberek annyira központi szerepet játszanak a teljesítési folyamatban, hogy ez lehetetlen. Csak náluk van meg a magasabb szintű gondolkodás képessége és a problémák diagnosztizálásának szakértelme."


Kerekek helyett Digit két lábon jár. Karokkal is rendelkezik, amelyek képesek felvenni és mozgatni a csomagokat, konténereket, vevői megrendeléseket és tárgyakat. Scott Dresser, az Amazon Robotics munkatársa elmondta, hogy ez lehetővé tette a gép számára, hogy "megbirkózzon a lépcsőkkel vagy olyan helyekkel a létesítményünkben, ahol fel-le kell mozogni". Elmondta azonban, hogy a robot egy prototípus, és a próba arról szól, hogy megnézzék, biztonságosan tud-e együtt dolgozni az emberi alkalmazottakkal. "Ez egy kísérlet, amelyet azért végzünk, hogy egy kicsit többet tudjunk meg arról, hogyan használhatunk mobil robotokat és manipulátorokat a környezetünkben itt az Amazonnál" - mondta.

Dresser szerint az emberi munkahelyek kiváltásával kapcsolatos félelmek nem valósak az Amazont tekintve. "A mi tapasztalatunk az, hogy ezek az új technológiák valójában munkahelyeket teremtenek, lehetővé teszik számunkra a növekedést és a terjeszkedést. Erre több példát is láttunk a mai robotok révén. Sajnos nem mindig működnek, és emberek kellenek a javításukhoz" - mondta. Az Amazon az elmúlt években fokozta a robotok használatát, mivel egyre nagyobb a nyomás a költségek csökkentésére. A cég tavaly bejelentette, hogy egy óriási robotkart tesztel, amely képes felvenni a tárgyakat. A vállalat már most is használ kerekes robotokat az áruk mozgatására a raktáraiban, és két amerikai államban már drónokat is használ a kiszállításhoz.


Tavaly áprilisban a kiskereskedelmi óriás 1 milliárd dolláros "Ipari Innovációs" alapot jelentett be, és az Agility egyike volt annak az öt cégnek, amelyek részesedést kaptak ebből a befektetésből. A listán szerepel még a Mantis Robotics, a Modjoul és a Vimaan. Az Amazon sokáig ragaszkodott ahhoz, hogy az ezekbe a cégekbe történő befektetései nem utalnak a technológiák szélesebb körű integrációjára, de a vállalat gyakran használta az ilyen típusú alapokat partnerségek és akár felvásárlási célpontok megtalálására. Az Agility egyike azon startupoknak, amelyek kétlábú/humanoid robotokat építenek raktári munkára, fejlesztés és a gyártás tekintetében jóval a konkurencia előtt járnak.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások