Az Nvidia ARM-alapú PC-chipekkel állítana konkurenciát az Intelnek

Az Nvidia ARM-alapú PC-chipekkel állítana konkurenciát az Intelnek

2023. október 24. 09:42, Kedd
Az Nvidia uralja a mesterséges intelligencia-chipek piacát, a következő célja pedig az Intel személyi számítógépes uralmának letörése.

Az Nvidia olyan ARM-technológiát használó processzorok tervezésébe kezdett, amelyeken Windows operációs rendszer futna. A chipóriás új törekvése része a Microsoft azon vágyának, hogy segítsen a chipgyártó cégeknek ARM-alapú processzorokat rakni a Windowsok alá. A Microsoftnak nem az AMD-vel vagy az Intellel van baja, hanem az Apple-t veszi célba, amely az IDC kutatócég harmadik negyedéves adatai szerint közel megduplázta piaci részesedését azóta, hogy három éve először adott ki saját ARM-alapú chipeket Mac számítógépeihez. Az AMD szintén tervez PC-kbe szánt chipeket készíteni ARM alapokon, a két cég párosa már 2025-ben megkezdheti a PC-s chipek értékesítését. Ezzel a Qualcommhoz csatlakoznának, amely 2016 óta készít ARM-alapú chipeket laptopok számára.

* Az Nvidia, az AMD és a Qualcomm erőfeszítései felrázhatják a PC-ipart, amelyet sokáig az Intel uralt, de amelyre az Apple egyre nagyobb nyomást gyakorol. Az Apple egyedi chipjei hosszabb akkumulátor-üzemidőt és nagyobb teljesítményt biztosítanak a Mac számítógépeknek, amelyek a tesztek alapján megverik a több energiát használó chipeket. A Microsoft vezetői különösen az Apple ARM-alapú chipjeinek MI-feldolgozási hatékonyságára figyeltek fel, és hasonló teljesítményt szeretnének elérni.

A Microsoft 2016-ban bízta meg a Qualcommot azzal, hogy álljon az élére a Windows operációs rendszer ARM processzorarchitektúrára történő átállításának. A technológia régóta bevált az okostelefonoknál, ezért a Microsoft 2024-ig szóló exkluzív megállapodást kötött a Qualcommal Windows-kompatibilis chipek fejlesztésére. Ez a kizárólagossági szerződés nemsokára lejár, ezért a Microsoft másokat is arra bátorít, hogy lépjenek be a piacra. "A Microsoft megtanulta a '90-es évek során, hogy nem jó az Inteltől függeni" - mondta Jay Goldberg, a D2D Advisory pénzügyi és stratégiai tanácsadó cég vezérigazgatója. "Ha az ARM valóban beválna a PC-s chipek terén, soha nem hagynák, hogy a Qualcomm legyen az egyedüli beszállító."

A Microsoft arra ösztönzi a chipgyártókat, hogy építsenek fejlett MI-funkciókat az általuk tervezett CPU-kba. A vállalat elképzelései szerint az olyan MI-szoftverek, mint a Copilot, egyre fontosabb részévé válnak majd a Windowsnak. Ahhoz, hogy ez valósággá váljon, az Nvidia, az AMD és más cégek hamarosan megjelenő chipjeinél lapkán belüli erőforrásokat kell majd erre fordítani. Persze nincs garancia a sikerre, a szoftverfejlesztők évtizedeket és dollármilliárdokat költöttek arra, hogy olyan kódot írjanak a Windowshoz, amely az Intel és az AMD által egyaránt használt, úgynevezett x86-os számítási architektúrán fut. Az x86-os chipekhez készült számítógépes kód nem fog automatikusan futni az ARM-alapú terveken, és az átállás kihívásokkal járhat.

Az Intel szintén MI funkciókat pakol a chipjeibe, és nemrég bemutatott egy laptopot, amelyen a ChatGPT-hez hasonló funkciók közvetlenül a hardveren futnak.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások