Már India gyártja az iPhone-ok ötödét

Már India gyártja az iPhone-ok ötödét

2023. november 8. 09:29, Szerda
Az előrejelzések szerint az Indiában gyártott iPhone-ok 2023-ban az Apple globális iPhone-szállításainak 12-14%-át teszi majd ki az egyik vezető elemző szerint, aki továbbá arra számít, hogy a dél-ázsiai piac jelentősége az Apple számára jelentősen megnő a következő évben.

Ming-Chi Kuo, a TF International Securities munkatársa szerint az Apple kedvező feltételek esetén jövőre az Indiában gyártott iPhone-szállításait a globális összérték 20-25%-ára fogja emelni. Kuo előrejelzése egybevág a JPMorgan tavalyi korábbi előrejelzésével, amely szerint az Apple 2025-re a teljes iPhone-gyártás 25%-át helyezheti át Indiába. A Foxconn jelenleg India iPhone-gyártási kapacitásának 75-80%-át "birtokolja" - mondta Kuo, aki hírnevet szerzett az Apple ellátási láncának alapos ismeretéről és számos, eddig nem nyilvános részlet feltárásáról. Ez a dinamika várhatóan némileg megváltozik, amint az indiai Tata Group konglomerátum megkezdi az iPhone-gyártást az országban megvásárolt Wistron gyártósoron.

"Azzal, hogy az indiai Tata iPhone-összeszerelővé válik - már felvásárolta a Wistron indiai iPhone-gyártó sorait -, az Apple erősítheti kapcsolatát az indiai kormánnyal. Ez a lépés az iPhone-ok és más termékek jövőbeni indiai értékesítésének javát fogja szolgálni, és kritikus fontosságú az Apple növekedése szempontjából a következő évtizedben" - mondta. India egyre inkább kulcsfontosságú piaccá válik az Apple számára. Az iPhone-gyártó idén nyitotta meg első két hivatalos indiai kiskereskedelmi üzletét, és szem előtt tartja szolgáltatási portfóliójának bővítését az országban. A hitelező HDFC Bankkal együttműködve vizsgálják az Apple Pay indiai bevezetését.


Az Apple körülbelül öt évvel ezelőtt kezdte meg az iPhone-ok összeszerelését Indiában, és egyre inkább nem csak gyártóbázisnak, hanem piacnak is tekinti a szubkontinenst. Július és szeptember között a cupertinói cég több mint 2,5 millió iPhone-t adott el az országban közölte a Counterpoint kutatócég, amely szerint ez volt az Apple eddigi legjobb negyedéve a dél-ázsiai piacon. Narendra Modi miniszterelnök kormánya egyre inkább udvarol a nagyvállalatoknak, hogy bővítsék üzleti tevékenységüket Indiában, a Google a múlt hónapban közölte, hogy hamarosan megkezdi a Pixel okostelefon-család hely gyártását.

Újdelhi több milliárd dollár értékű pénzügyi ösztönzőket vet be, hogy globális vállalatokat vonzzon gyártóbázis telepítésére. Az ösztönzők egy olyan időszakban jönnek, amikor számos cég - köztük az Apple - igyekszik csökkenteni a Kínától való függőségét a készülékek gyártása terén, amit az elemzők gyakran "Kína + 1" stratégiának neveznek. "Kilenc évvel ezelőtt a mobilgyártás gyakorlatilag elhanyagolható volt nálunk" - mondta Ashwini Vaishnaw indiai informatikai miniszter egy múlt havi rendezvényen. "A miniszterelnökünk Make-in-India és Digitális India víziója valódi cselekvéssé alakult, és ma már közel 44 milliárd dolláros mobilgyártásunk van, és a mobiltelefonok exportja 11 milliárd dollár. Ez rengeteg munkahelyet teremt."

Kuo arra is számít, hogy az Apple a jövő év második felében Indiában kezdi meg a várhatóan 2025 második felében megjelenő iPhone 17 bevezető gyártását. Kuo szerint ez lesz az első olyan eset, amikor az Apple Kínán kívül kezdi meg egy új iPhone modell fejlesztését. Kuo becslése szerint 2024-re a Foxconn kínai Zhengzhou-ban és Taiyuanban lévő gyártókapacitása 35-45%-kal, illetve 75-85%-kal csökken. "Az indiai termelés bővítése mellett a iPhone-megrendelések gyors növekedése és a gyártósorok automatizálásának fejlesztése is a oka a kínai termelés csökkenésének" - írta.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások