Malajziai chipgyárakkal kerülnék meg az ame­rikai korlátozásokat a kínaiak

Malajziai chipgyárakkal kerülnék meg az ame­rikai korlátozásokat a kínaiak

2023. december 18. 20:19, Hétfő
Egyre több kínai félvezetőtervező vállalat fordul malajziai cégekhez csúcskategóriás chipjeik összeszerelésének igényével, mivel a kockázatok fedezésére törekszenek arra az esetre, ha az Egyesült Államok kiterjesztené a kínai chipiparral szembeni szankciókat. A vállalatok chiptokozással foglalkozó malajziai cégeket kérnek fel a grafikus feldolgozó egységek (GPU-k) összeszerelésére. A kérések csak az összeszerelésre terjednek ki - ami nem ütközik semmilyen amerikai korlátozásba -, a chipek gyártására nem.

Washington arra törekedve, hogy korlátozza Kína hozzáférését a csúcskategóriás GPU-khoz, amelyek a mesterséges intelligencia áttörését, illetve a szuperszámítógépek és katonai alkalmazások működtetését szolgálhatják, egyre több korlátozást vezetett be ezek értékesítésére, valamint a kifinomult chipgyártó berendezésekre vonatkozóan. Elemzők szerint a szankciók hatására, illetve az MI-boom miatt felpörgött kereslet miatt a kisebb kínai félvezetőtervező cégek küszködnek azzal, hogy fejlett tokozási szolgáltatásokhoz jussanak otthon.

A chipek tokozása jelentősen javíthatja azok teljesítményét, és a félvezetőiparban kritikus technológiává válik. Ez néha olyan chipletek építését jelenti, ahol a chipeket úgy csomagolják, hogy egyetlen nagy teljesítményű agyként működjenek együtt. Bár az amerikai exportkorlátozások nem vonatkoznak erre a területre, attól még kifinomult technológiát igényelhet, és a cégek attól tartanak, hogy egy nap a Kínába irányuló export korlátozásának célpontjává válhat. Malajzia a félvezető-ellátási lánc egyik fő csomópontja, így jó helyzetben van ahhoz, hogy további üzleteket kössön az összeszerelési igényeiket Kínán kívülre helyezni kívánó kínai cégekkel.


Az Unisem - amelynek legnagyobb részvényese a kínai Huatian Technology - és más malajziai chipcsomagoló cégek egyre több üzletet és megkeresést kapnak kínai ügyfelektől. Az Unisem elnöke, John Chia nem kívánt nyilatkozni a vállalat ügyfeleiről, de azt mondta: "A kereskedelmi szankciók és az ellátási lánc problémái miatt sok kínai chiptervező cég Malajziába jött, hogy Kínán kívül további ellátási forrásokat hozzon létre, hogy támogassa a Kínán belüli és kívüli üzleti tevékenységét." A kínai chiptervező cégek Malajziát azért is jó választásnak tartják, mert az ország jó viszonyban van Kínával, megfizethető, tapasztalt munkaerővel és kifinomult berendezésekkel rendelkezik. Arra a kérdésre, hogy a GPU-k összeszerelésére vonatkozó megrendelések elfogadása kínai cégektől esetleg kiválthatja-e az USA haragját, Chia azt mondta, hogy az Unisem üzleti ügyletei "teljesen törvényesek és szabályszerűek" ezért nem aggódik. Megjegyezte, hogy az Unisem ügyfeleinek többsége az Egyesült Államokból származik.

Az országban működő további nagy chipcsomagoló cégek közé tartozik a Malaysian Pacific Industries és az Inari Amertron. A kínai vállalatok is érdekeltek abban, hogy chipjeiket Kínán kívül szereljék össze, mivel ez megkönnyítheti termékeik értékesítését a nem kínai piacokon. Malajzia jelenleg a félvezetőcsomagolás, összeszerelés és tesztelés globális piacának 13%-át birtokolja, és 2030-ra 15%-ra kívánja növelni ezt a részesedést. A malajziai terjeszkedési terveket bejelentő kínai chipgyártó cégek közé tartozik az Xfusion, a Huawei korábbi egysége, amely szeptemberben közölte, hogy a malajziai NationGate-tel együttműködve GPU-alapú szervereket gyártana, amelyeket az MI és a nagy teljesítményű számítástechnika területén használnak. A sanghaji székhelyű StarFive szintén tervezőközpontot épít Penangban, a chipcsomagolással és -teszteléssel foglalkozó TongFu Microelectronics pedig tavaly közölte, hogy bővíti az AMD-vel közösen használt malajziai létesítményét.


Az elmúlt időben a számos ösztönzőt kínáló Malajzia több milliárd dolláros chipberuházásokat vonzott. A német Infineon augusztusban közölte, hogy 5 milliárd eurót fektet be ottani chipgyárának bővítésére. Az amerikai Intel 2021-ben jelentette be, hogy 7 milliárd dollár értékű fejlett chipösszeszerelő üzemet épít Malajziában. De a kínai vállalatok nem csak Malajziát választják: a JCET Group, a világ harmadik legnagyobb chipösszeszerelő és -tesztelő vállalata 2021-ben fejezte be egy szingapúri tesztüzem felvásárlását. Más országok, például Vietnam és India is igyekeznek tovább terjeszkedni a chipgyártási szolgáltatások terén, remélve, hogy olyan ügyfeleket csábíthatnak magukhoz, akik az amerikai-kínai geopolitikai kockázatok minimalizálására törekszenek.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások