Négy területen kell győzni a mesterséges intelligencia piacának uralásához

Négy területen kell győzni a mesterséges intelligencia piacának uralásához

2023. december 19. 22:16, Kedd
Egy mesterséges intelligencia chatbot - mint a Google Bard vagy az OpenAI ChatGPT-je - elindításakor valójában három vagy négy kulcsfontosságú összetevő végeredményével lép az ember interakcióba. Az egyik az a mérnöki tehetség, amely a chatbot mesterséges intelligenciamodelljének megtervezéséhez kellett. A másik az a hatalmas mennyiségű képzési adat, amelyen a modell átrágta magát, hogy megtanuljon válaszolni a kérdésekre. A harmadik pedig a képzéshez használt fejlett félvezető chipek, amelyek ára az egekben van, és amely tréningezési eljárás még a leggyorsabb chipek esetében is hónapokig tart. A mesterséges intelligencia negyedik lényeges összetevője pedig a felhőplatformok: ezek egyesítik a grafikus chipek számítási kapacitását, online tárhelyet és egyéb szolgáltatásokat biztosítanak, és mindezt bérbe adják az MI-vállalatoknak, amelyeknek nyers feldolgozási teljesítményre és a képzési adatok tárolásához helyre van szükségük.

Az MI-fejlesztők felhőszolgáltatásokra való támaszkodása meghatározza a szélesebb értelemben vett MI-iparág egészét és a felhőszolgáltatókat egy olyan technológia középpontjába helyezi, amely átalakíthatja az emberek munkához, tanuláshoz és szórakozáshoz való viszonyát. A féltrillió dolláros felhőpiacot mindössze néhány nagy szereplő uralja: az Amazon, a Microsoft és a Google. A politikai döntéshozók és az iparág kritikusai arra figyelmeztetnek, hogy a Big Tech hatalma a felhőpiacokon óriási, és esetleg versenyellenes befolyást biztosíthat a mesterséges intelligencia jövőjére. "Mélységesen aggaszt, hogy egy maroknyi cég uralja a felhőalapú számítástechnikát és a tárolást" - mondta Elizabeth Warren massachusettsi demokrata szenátor. "Józan szabályozás nélkül ezek a vállalatok megerősítik uralmukat a mesterséges intelligencia felett, eltiporják a versenytársakat, és veszélyeztetik a fogyasztók magánéletét és biztonságát, az innovációt és a nemzetbiztonságot. Meg kell védenünk a versenyt ebben a kritikus iparágban."

Az iparág védelmezői viszont azzal érvelnek, hogy az ágazat vezető vállalatai erőteljesen versenyeznek egymással, és hogy méretük segít abban, hogy a mesterséges intelligenciával foglalkozó vállalatok átfogó megoldást kapjanak minden felhőalapú számítástechnikai igényükre. Mint minden olyan alapvető iparág esetében, amelyet nagy szereplők irányítanak, a döntéshozók félelmei a túlzó árképzés, a versenyellenes összejátszás, a kizsákmányoló szerződési feltételek és más olyan gyakorlatok lehetőségére összpontosulnak, amelyek meghatározhatják, hogy végül mennyibe kerül az MI-szolgáltatások használata, vagy hogy milyen típusú termékek kerülnek piacra.

Ahogy a generatív mesterséges intelligencia egyre nagyobb lendületet vesz, részesedése a teljes felhőpiacot tekintve várhatóan jelentősen nőni fog. Ez akkor is igaz, ha a nyilvános felhőpiac összességében ugrásszerűen bővül majd: a Gartner piackutató cég szerint a teljes kiadás jövőre több mint 20%-kal 679 milliárd dollárra ugorhat, de a mesterséges intelligencia így is már öt éven belül a torta 30%-50%-át teheti ki, állítja a Gartner és más iparági elemzők. A Gartner piackutató cég szerint ma a mesterséges intelligencia csak kis részét, talán kevesebb, mint 10 százalékát teszi ki az 563 milliárd dolláros nyilvános felhőpiacnak. A felhőalapú mesterséges intelligencia három legnagyobb szolgáltatója az Amazon, a Microsoft és a Google nagy fölénnyel, őket követik a kisebb felhőszolgáltatók, köztük az IBM és az Oracle.


A globális felhőpiac kétharmada három cég kezében van

Matthew Prince, a Cloudflare internetes felügyeleti és biztonsági vállalat vezérigazgatója szerint csak néhány felhőplatform képes biztosítani azt a hatalmas feldolgozási kapacitást, amelyre az MI-vállalatoknak és ügyfeleiknek egyre nagyobb szükségük van. Ahogy az MI-fejlesztők és más, MI-t használni kívánó vállalkozások egyre inkább függővé válnak a felhőszolgáltatóktól, "úgy gondolom, hogy minden bizonnyal nagyobb szerepük lesz az MI-iparág nyerteseinek és veszteseinek kiválasztásában." - mondta Prince.

A kormányok világszerte figyelnek arra, hogy mi történik az egyre nagyobb figyelmet kapó iparágban. Az Egyesült Államokban a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság és Joe Biden elnök is kiemelte a felhőpiacok versenyével kapcsolatos aggodalmakat, mint a mesterséges intelligencia fejlesztésének potenciális problémáját. Júniusban az FTC azt írta, hogy ha egy vagy több vállalat fojtogató befolyást szerez a felhőiparban vagy a mesterséges intelligencia fejlesztésének bármely más lényeges tényezőjében, akkor "a gazdasági tevékenység jelentős része felett hatalmas befolyást gyakorolhat", mivel "a mesterséges intelligencia egyre inkább a mindennapi élet alapvető részévé válik".

Biden is utalt ezekre az aggodalmakra, amikor októberben aláírta a mesterséges intelligenciával foglalkozó végrehajtási rendeletet. A rendelet szerint az MI-fejlesztés tisztességes és nyitott piacának előmozdítása "megköveteli a jogellenes összejátszás megállítását és az olyan kockázatok kezelését, amelyek abból erednek, hogy az erőfölényben lévő cégek a versenytársak hátrányára használják a kulcsfontosságú eszközöket, például a félvezetőket, a számítási teljesítményt, a felhőalapú tárolást és az adatokat". A végzés nem nevezett meg konkrét szolgáltatókat, és nem állította, hogy az iparágban bármilyen visszaélést követtek volna el.


A Microsoft és az OpenAI kapcsolata már a versenyfelügyeletek figyelmét is felkeltette

Az amerikai FTC és más globális versenyszabályozók az elmúlt években több, az ágazatot vizsgáló, széles körű tanulmányt készítettek a felhőiparról. Az Egyesült Királyság kormánya által idén ősszel indított vizsgálat például a Microsoftot és annak szoftverlicenc-adási gyakorlatát vette górcső alá - amely nagyrészt független a mesterséges intelligenciától -, míg az FTC márciusban közölte, hogy Franciaország, Japán, Hollandia és Dél-Korea mellett az iparágat is vizsgálja. Az eddigi kormányzati vizsgálatok többsége "ugyanarra a következtetésre jutott, vagyis arra, hogy ez egy rendkívül koncentrált piac" - mondta Sarah Myers West, az AI Now Institute ügyvezető igazgatója, az FTC korábbi vezető tanácsadója. West szerint a felhőplatformok részben azért működnek együtt MI-vállalatokkal, mert amikor termékeik a fogyasztók vagy a vállalkozások kezébe kerülnek, az folyamatos keresletet generál még több felhőalapú erőforrás iránt. A nagy technológiai cégek így még több adatot gyűjthetnek a vállalkozásoktól és az internetfelhasználóktól. "Be akarják vezetni az embereket a felhő-ökoszisztémáikba, ami a legegyenesebb út ahhoz, hogy profitot termeljenek ezekből az eszközökből" - mondta.

Néhány iparági elemző szerint van néhány olyan konkrét felhő-gyakorlat, amely potenciális versenyjogi aggályokat vet fel. Az egyik a gyakran exkluzív megállapodások, amelyeket a mesterséges intelligenciával foglalkozó vállalatok csak egy vagy két felhőszolgáltatóval kötnek jelentős befektetésekért cserébe. West szerint a felhőalapú számítástechnikára vonatkozó exkluzív megállapodások az MI-fejlesztők számára normálisak, ellentétben a gazdaság más területeivel, ahol a több felhőszolgáltató használata gyakoribb lehet. "Sok MI startup, amely ma már piacon lévő eszközöket hoz létre, már kizárólagos licencszerződést kötött egy felhőszolgáltatóval" - mondta. "Még a kisebb szereplők közül is néhányan mind kapcsolatban állnak egy felhőinfrastruktúrával foglalkozó vállalattal, és általában csak azon az egy szolgáltatónál futnak."

Vegyük például az OpenAI-t. A startup ChatGPT eszköze, amely egy évvel ezelőtt lenyűgözte a fogyasztókat és elindította a jelenlegi MI-őrületet, nagyban függ a Microsofttal való partnerségtől, amely 13 milliárd dollárt vállalt a kapcsolatra készpénzben és ingyenes felhőalapú számítástechnikai használatban. "Nincs OpenAI anélkül, hogy a Microsoft ne akarná, hogy partner legyen a vállalat küldetésében" - mondta a Microsoft vezérigazgatója, Satya Nadella, hozzátéve, hogy ha az OpenAI-nál a közelmúltban kialakult irányítási válság miatt erre kényszerülne, a Microsoft maga is elvégezhetné a startup teljes MI-munkáját. "Megvannak az embereink, megvan a számítási kapacitásunk, megvannak az adataink, megvan mindenünk".


Az Anthropic kizárólagosan a Google felhőjét használja - az Amazon 4 milliárd dolláros ajánlata kevés volt

Az év elején az Amazon bejelentette, hogy akár 4 milliárd dollárt is befektet az Anthropic nevű MI startupba, cserébe kisebbségi részesedésért és "elsődleges" felhőszolgáltatói státuszért. Néhány hónappal korábban az Anthropic bejelentette, hogy a Google-t "preferált" felhőszolgáltatóként használja. Egyes szakértők arra figyelmeztettek, hogy az ingyenes felhőkreditek lehetővé tehetik a nagyhatalmú felhőszolgáltatók számára, hogy "bezárják" az MI-cégeket mint ügyfeleket, és megnehezítik a versenyt azáltal, hogy megnehezítik számukra a kilépést vagy a különböző szolgáltatók funkcióinak kombinálását. "Minél tovább megyünk ezen az úton, annál nehezebb lesz a szétválasztás" - mondta Steven Weber, a Kaliforniai Egyetem Berkeley School of Information professzora az FTC idei kerekasztal-beszélgetésén.

A felhő- és mesterséges intelligenciával foglalkozó vállalatok közötti egyes megállapodások - mint például az Amazon és az Anthropic esetében - lehetőséget kínálnak a nagy technológiai vállalatok számára, hogy tulajdonrészt szerezzenek befolyásos mesterséges intelligenciával foglalkozó startupokban. Az Egyesült Királyság versenyfelügyelete fontolgatja, hogy a Microsoft és az OpenAI ilyen irányú kapcsolatát trösztellenes vizsgálat alá vonja, és arra utal, hogy az OpenAI közelmúltbeli vezetői válsága olyan "releváns összefonódáshoz" vezethetett, amely vizsgálatot indokol. A Microsoft tagadta, hogy az OpenAI "bármilyen részét" birtokolná, bár nemrég szavazati joggal nem rendelkező helyet kapott a startup igazgatótanácsában.

Egy másik vizsgálat tárgyát képező gyakorlat az a díj, amelyet egyes szolgáltatók az adatok felhőszolgáltatótól való visszavonásáért számítanak fel. "Ez csak drágítja az MI-t" - mondta Prince. Ha az MI-vállalatok olcsón és egyszerűen át tudnák vinni adataikat egyik szolgáltatótól a másikhoz, "ez jelentősen csökkentené az MI képzés költségeit. Úgy vélem, hogy a képzés költségeit akár a felére lehetne csökkenteni." A felhőszolgáltatók és védelmezőik azzal érvelnek, hogy a felhőpiac rendkívül versenyképes, még ha koncentrált is, mivel a felhőszolgáltatások hatalmas méretű kiépítése igen költséges. "Az AWS indulása óta jelentősen csökkentette árait az olyan szolgáltatások esetében, mint a számítógépes feldolgozás, az adattárolás és az adatátvitel" - közölte az Amazon idén nyáron az FTC-vel az ügynökség iparági tanulmányának részeként. "A felhő- és más informatikai szolgáltatók közötti verseny virágzik, ami az amerikai gazdaság javát szolgálja".

Annak jeleként, hogy a Google versenyezni próbál a felhőalapú MI-ügyfelekért, a vállalat ebben a hónapban bejelentette a nagy teljesítményű felhőalapú számítási processzorok új generációját, amely a Google szerint a nagy MI-modellek betanítására közel háromszor gyorsabban képes, mint az előző generáció. A Google elmondta, hogy ezeket a chipeket használta a legújabb és legfejlettebb AI-modellje, a Gemini betanításához. "A Google Cloudnál elkötelezettek vagyunk amellett, hogy a legnyitottabb hiperscale felhőszolgáltató legyünk, és ez magában foglalja az MI-ökoszisztémánkat is" - írta a Google egy idei blogbejegyzésében. "A partnerségek révén segíthetünk a szervezeteknek abban, hogy könnyebben hozzáférjenek a generatív MI-hez és a nagyméretű nyelvi modellekhez, és könnyebben innováljanak azokkal, alkalmazzanak gyorsan fejlődő MI- és gépi tanulási képességeket valós iparági felhasználási esetek megoldására, és az alkalmazások új hullámát építhessék ki mindezen képességek felhasználásával"."

A Microsoft szerint a felhőszolgáltatók ügyfelei, köztük az MI-fejlesztők sem naivak, amikor megállapodást kötnek egy felhőszolgáltatóval. "Az ügyfelek széleskörűen tárgyalnak a szolgáltatókkal, többek között az árról, a tárolási kapacitásról, a szerződés időtartamáról és egyebekről" - közölte a Microsoft az FTC-vel. "Ez azt jelenti, hogy a felhőszolgáltatók számára minden projekt egyben egy pályázat is. Ha egy ügyfél nem azt a minőségi vagy értékszintet kapja, amit a felhőszolgáltatótól elvár, akkor az ügyfél más alternatívák felé fog fordulni. A felhőszolgáltatóknak ennek megfelelően kell versenyezniük." Az MI-cégek és a felhőszolgáltatók közötti exkluzív megállapodások jó dolgok - véli Brandon Jung, a Tabnine nevű AI startup ökoszisztéma- és üzletfejlesztési alelnöke, a Google egyik legkorábbi felhőplatformos munkatársa. "Az előny a fejlesztők és a telepítés hatékonysága" - mondta Jung, hozzátéve, hogy a biztonságot is növelheti, ha egyetlen szállítót használnak. "De szerintem ez még inkább a felhőkhöz fogja kötni az embereket."

A kritikusok szerint a döntéshozók által felvetett aggodalmak egy része a kormányok által az alkalmazásboltokkal, a közösségi médiával és az e-kereskedelmi óriásokkal szemben immár évek óta táplált gyanakvás helytelen mellékterméke. Ezek közül sokan történetesen ugyanazok a vállalatok, amelyek hatalmas felhőalapú számítástechnikai üzletágakat működtetnek. "A szabályozók világszerte általános kényelmetlenséget éreznek a Big Tech és a digitális piacok iránt, és úgy érzik, hogy a koncentráció szintje ezeken a piacokon nem jó. Sajnos átvették ugyanezen félelmek és aggodalmak egy részét, és átvitték azokat a felhőalapú számítástechnikára vonatkozó nézeteikbe, amelynek nagyon eltérő ügyfelei vannak."

Néhány MI-vállalat tudatosan kerülte a felhőszolgáltatókkal való kizárólagos összefonódást. A Cohere AI - amely nem fogyasztóknak, hanem üzleti ügyfeleknek készít MI-modelleket - minden nagyobb felhőszolgáltatóval együttműködik, még akkor is, ha ez valószínűleg azt jelentette, hogy kimaradt néhány finanszírozási lehetőségből. "A legutóbbi finanszírozási körünk során nagyon tudatosan ügyeltünk arra, hogy ne fogadjunk el egyetlen, a többinél látványosan nagyobb csekket sem" - mondta Martin Kon, a Cohere COO-ja. "Nem vagyunk lekötelezettjei senkinek." West szerint azonban a Cohere-hez hasonló vállalatok inkább a kivételt jelentik, ami a szabályt igazolja. "Azt hiszem, ez világossá teszi, hogy a felhőcégek óriási hatalommal rendelkeznek a piacon" - mondta.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások