A Palworld sikere a 2024-es év eddigi legnagyobb meglepetése

A Palworld sikere a 2024-es év eddigi legnagyobb meglepetése

2024. február 4. 16:53, Vasárnap
A fejlesztő Pocketpair szerint a játék eladásai és Xbox-os letöltései meghaladták a 19 milliót, a Steamen 12 milliós, Xboxon pedig 7 milliós eladást értek el. A Microsoft azt is bejelentette, hogy a játék a Game Pass szolgáltatás történetének legnagyobb harmadik féltől származó dobása, valamint a legtöbbet játszott harmadik féltől származó cím az Xbox Cloud Gaming szolgáltatáson.

Ezek a számok folytatják az indie-fejlesztésű Pokémon-túlélőjáték figyelemre méltó pályafutását, amely Steam Early Access címként már az első hétvégén 5 millió példányban kelt el, és egy héttel ezelőttig 8 millió példányt adtak el belőle a Steamen. Vannak jelei annak, hogy a játék eladásai lassulnak - jelenleg a Steam második legkelendőbb játéka, miután több mint egy hétig az első helyen állt. A Steam aktív játékosainak száma azonban továbbra is több százezerrel magasabb, mint a Counter-Strike 2-é, mely a következő legtöbbet játszott játék a platformon.

A Palworldöt sokan csak fegyveres Pokémon játéknak hívják (csodálattal és becsmérlően egyaránt), mert sokak szerint a tervezők lemásolták vagy módosították a Pokémon-franchise több 3D-s karaktermodelljét, hogy létrehozzák a játék néhány ismerős kinézetű szörnyetegét. Ezen vádak elég széles körben keringtek ahhoz, hogy a The Pokémon Company is reagálni kényszerült, közleményük szerint "kivizsgálnak" egy meg nem nevezett játékot, amely megfelel a Palworld leírásának. Eddig még nem történt tényleges jogi lépés a Palworld vagy a Pocketpair ellen, de a modderek - akik valódi Pokémon lényeket tettek a Palworldbe - kaptak néhány felszólító levelet. Eltekintve a Pokémonokra hasonlító lényektől, a játék fejlődési és kézműves mechanikája sokat köszönhet az ARK: Survival Evolved-hez hasonló játékoknak, és a tényleges szörnyfogási mechanika is nagy hasonlóságot mutat a Pokémon Legends: Arceus-szal.


Ha az Xbox Game Pass számait "eladásoknak" számítjuk, akkor a Palworld összesített számai jó úton haladnak a Nintendo Switch két nagyszabású Pokémon-játékának, a Sword/Shieldnek és a Scarlet/Violetnek a megelőzése felé. A Nintendo szerint ezekből a játékokból 26, illetve 23,2 millió példányt adtak el, ezzel a hatodik és hetedik legkelendőbb címek a teljes Switch-könyvtárban. A Nintendo nem teszi közzé külön-külön az eladási számokat az egyes címekre, és a Sword vagy a Shield minden egyes eladott példányát ugyanabba a végösszegbe számolja bele. Ez indokolható azzal, hogy ugyanarról az alapjátékról van szó, némileg eltérő Pokémonokkal, de ez azt is jelenti, hogy duplázás történik azon rajongók esetében, akik a játék mindkét változatát megvásárolják maguknak.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások