A Sony 10 éves Call of Duty-megállapodást kötött a Microsofttal

A Sony 10 éves Call of Duty-megállapodást kötött a Microsofttal

2023. július 17. 09:48, Hétfő
A Sony aláírta a Microsoft megállapodását, ezzel a Call of Duty-ért folytatott elkeseredett harc véget ért.

A Sony 10 éves megállapodást kötött a Call of Duty-ról a Microsofttal, hogy a franchise a tervezett Activision Blizzard-felvásárlás után is a PlayStationön maradjon. Phil Spencer, a Microsoft Gaming vezérigazgatója szerint a Sony és a Microsoft "kötelező érvényű megállapodást" írt alá. Ezzel véget ér a cégek közötti elkeseredett küzdelem, amely az elmúlt egy év során jórészt a nyilvánosság előtt zajlott, miután a Microsoft bejelentette az Activision Blizzard felvásárlását.

Kari Perez, az Xbox globális kommunikációs vezetője elmondta, hogy a megállapodás azonban csak a Call of Dutyra vonatkozik. A Microsoft eredeti, 2022 januárjában a Sony-nak tett szerződési ajánlata tartalmazta, hogy "az összes meglévő Activision konzolcímet a Sony-n tartják, beleértve a Call of Duty franchise jövőbeli változatait vagy bármely más jelenlegi Activision franchise-t a Sony-n 2027. december 31-ig". Az üzlet feltételei nagyot változtak a nyitóajánlat óta, a 10 évre történő hosszabbítás csak a Call of Duty-ra korlátozódik. A Sony azt nem írta alá, ehelyett a szabályozó hatóságoknak benyújtott beadványaiban a japán cég többször is azt állította, hogy attól tart, hogy a Microsoft kizárólag az Xbox-ra fogja kiadni a Call of Duty-t, vagy akár szabotálhatja a játék PlayStation-verzióit. Az FTC kontra Microsoft tárgyaláson azonban felolvasták a bíróságon Ryan PlayStation-főnök e-mailjét, amelyből kiderült, hogy valójában nem aggódik a Call of Duty kizárólagossága miatt, és "eléggé biztos benne, hogy a Call of Duty-t még hosszú évekig PlayStationön fogjuk látni".


A Microsoft és a Sony az elmúlt 18 hónap során hónapokig tárgyalt és ellenajánlatokat tett a PlayStation-en megjelenő Activision-tartalmak jövőjéről. Az FTC kontra Microsoft tárgyalás során az is kiderült, hogy az Xbox-főnök Spencer augusztus 26-i, Ryan PlayStation-főnöknek küldött e-mailje tartalmazott egy listát azokról az Activision-játékokról, amelyek a PlayStationön maradnak, és Ryan nem volt elégedett: "Ez nem jó lista. Ez a régebbi címek egy bizonyos válogatását jelentette, amelyek PlayStationre maradnának, például az Overwatch szerepel rajta, de az Overwatch 2, a játék jelenlegi verziója nincs rajta." Az e-mail egyértelműen kommunikációs zavarhoz vezetett Spencer és Ryan között, utóbbi nem örült annak, hogy Spencer nyilvánosságra hozta a tárgyalásokat, és azt mondta, hogy az ajánlat "sok szempontból nem volt megfelelő, és nem vette figyelembe a játékosainkra gyakorolt hatást". Ryan akkor azt is elmondta, hogy "nem állt szándékomban kommentálni a privát üzleti vitát, de úgy érzem, hogy helyre kell tennem a dolgokat, mert Phil Spencer ezt a nyilvános fórumra hozta".


A konzoltulajok jelentős százaléka semmi mással nem játszik, csak a CoD-val

A Microsoft és az Activision Blizzard közötti megállapodás sorsa körüli feszültségek akkor csúcsosodtak ki igazán, amikor Jim Ryan 2023. február 21-én - ugyanazon a napon, amikor a Microsoft, az Activision, a Sony és mások az EU szabályozó hatóságaival találkoztak - beszélt az Activision vezérigazgatójával, Bobby Kotickkal. Ryan azt mondta Koticknak: "Nem akarok egy új Call of Duty-szerződést. Csak meg akarom akadályozni a fúziót." Jim Ryan megerősítette a találkozót az FTC kontra Microsoft tárgyaláson tett vallomásában. "Elmondtam neki, hogy szerintem a tranzakció versenyellenes, és remélem, hogy a szabályozó hatóságok elvégzik a munkájukat, és megakadályozzák". Kotick nyilvánvalóan "be akarta magát fedezni" egy meghosszabbított Call of Duty-üzlettel a Sonyval arra az esetre, ha a Microsoft-tranzakció nem menne keresztül.

A Microsoft mindig is fenntartotta, hogy a Call of Duty-t megtartaná a PlayStationön, azzal érvelve, hogy nincs pénzügyi értelme a játékot levenni a Sony konzoljairól. Az Xbox-vezér Spencer novemberben megpróbálta rendezni a vitát, mielőtt a múlt hónapban megjelent a bíróságon, és eskü alatt megismételte, hogy a Call of Duty marad a PlayStation 5-ön.

Most minden szem az Egyesült Királyság szabályozási helyzetére szegeződik, miután a Microsoft által javasolt üzletet ott az év elején blokkolták. A Microsoft holnap a helyi versenyfelügyelet, a CMA társaságában vesz részt az Egyesült Királyság Versenyjogi Fellebbviteli Bíróságának (CAT) konferenciáján. Az ülést azért hívták össze, hogy megvizsgálják a halasztási kérelmet - az amerikai ítélet után a CMA és a Microsoft megállapodott abban, hogy szüneteltetik jogi csatározásaikat, hogy tárgyaljanak arról, hogyan lehetne módosítani az ügyletet a CMA felhőalapú aggályainak kezelése érdekében. Ennek ellenére a CMA az ügylet vizsgálatának meghosszabbításáról szóló közleményt adott ki, és a végső határozat meghozatalának időpontját július 18-ról augusztus 29-re tette át. A Microsoft reméli, hogy a július 18-i határidőig lezárhatja az Activision-üzletet, de lehetséges, hogy az egy kicsit későbbre tolódik, hogy az Egyesült Királyságban megoldódjon a helyzet.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások