A Disney 1,5 milliárd dollárt fektet be az Epic Gamesbe

A Disney 1,5 milliárd dollárt fektet be az Epic Gamesbe

2024. február 8. 12:43, Csütörtök
A szórakoztatóipari óriás a bejelentése szerint 1,5 milliárd dollárt kíván befektetni az Epic Games nevű játékkonglomerátumban való "részesedésért". A pénzügyi partnerség keretében a két vállalat "egy teljesen új játék- és szórakoztató univerzumon fog együttműködni, amely tovább bővíti a szeretett Disney-történetek és -élmények hatókörét" - olvasható a szerdán késő este kiadott sajtóközleményben.

A partnerséget bejelentő rövid teaser trailer azt ígéri, hogy "egy új univerzum fog létrejönni", amely lehetővé teszi a játékosok számára, hogy "játsszanak, nézzenek, alkossanak és vásároljanak", miközben "felfedeznek egy helyet, ahol a varázslat Epic". A partnerség bejelentésekor a Disney hangsúlyozta, hogy már régóta használja az Epic Unreal Engine-t a filmes szerkesztéstől kezdve a Star Wars: Galaxy's Edge-hez hasonló vidámparki élményekig terjedő projektekben. A Disney új játékuniverzumát is az Unreal Engine fogja működtetni, közölte a vállalat.

A Disney Marvel és Star Wars leányvállalatainak tartalmai és karakterei voltak az első olyan külső féltől származó tartalmak, amelyek bekerültek az Epic mega-populáris Fortnite játékába, és segítettek megalapozni a játék hírnevét. A Disney szerint az új "tartós univerzum" "együttműködik majd a Fortnite-tal", miközben játékokat és "számos lehetőséget kínál a fogyasztóknak, hogy kapcsolódhassanak a Disney, a Pixar, a Marvel, a Star Wars, az Avatar és mások tartalmaihoz, karaktereihez és történeteihez". Bár az 1,5 milliárd dolláros befektetés első hallásra jelentősnek hangzik, ez még az Epic számára is csak csekélység, hiszen azt a Sony 2022-es befektetése 32 milliárd dollárra értékelte. 2012 óta az Epic közel fele a kínai Tencent játékkonglomerátum (piaci tőke: 356 milliárd dollár) tulajdonában van.


Az Epic-befektetés bejelentésekor Bob Iger, a Disney vezérigazgatója a partnerséget "a Disney eddigi legnagyobb belépésének nevezte a játékok világába, amely jelentős növekedési és terjeszkedési lehetőségeket kínál". Ez azonban korántsem a Disney első menete a játékipar rodeóján; épp ellenkezőleg, a Walt Disney Computer Software 1988-as megalapítása óta a játékok iránti érdeklődés igencsak hullámzik. Kiadójuk az évek során több néven is működött, és főként Disney-tulajdonokon alapuló licencjátékokat adott ki több tucat platformra.

Miután 2012-ben felvásárolta a nagy múltú játékfejlesztő LucasArtsot (egy sokkal nagyobb Star Wars-üzlet részeként), a Disney fél évvel később bezárta a játékfejlesztő részleget. De 2021-ben a Disney visszahozta a Lucasfilm Games márkát, amely a jövőbeni Star Wars-játékok ernyője lesz. A Disney 2013-tól kezdve nagy összegeket fektetett be a Disney Infinity termékcsaládba, de aztán 2016-ban kiszállt a játékkiadásból. Azóta a Disney főként olyan tulajdonságok licencadójaként lépett kapcsolatba a játékiparral, mint a Sony által kiadott Spider-Man sorozat és a Square Enix Kingdom Hearts 3.

Bár a mai bejelentés nem tesz konkrétan említést az Epic Game tulajdonainak tévés vagy filmes adaptációjáról, az új pénzügyi és kreatív partnerség miatt ez a lehetőség eléggé valószínűnek tűnik. Tekintettel a videojátékokon alapuló címek közelmúltbeli sikerére a Super Mario Bros-tól a The Last of Us-ig, egy Disney+ streaming sorozat, amely a Fortnite 126 millió havi aktív játékosát célozná meg, ezen a ponton már szinte kézenfekvőnek tűnik.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások